logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Mosogatógép bekötés házilag?


Mosogatógépnél adódhatnak váratlan helyzetek

Mosogatógép bekötése - Elvileg házilag is megoldható, de könnyen adódhatnak váratlan helyzetek.

Mosogatógép bekötése házilag nagyjából két, három órás feladat. Viszont, ha szerelőt hívunk, ennél kevesebb időbe telik a művelet. Körülbelül fél óra múltán már használhatjuk is az új készüléket. Még a kiszállással együtt is gyorsabb lesz így a művelet, mintha magunk állnánk neki házilag a bekötésnek.

Mosogatógép bekötése házilag - Több szempontból is megfontolandó, hogy belefogjunk-e a műveletbe.

Igaz, ha szerelőt hívunk, az pénzbe kerül, de ezzel legalább valamiféle biztosítást is vásárolunk. A szó szoros értelmében és képletesen szólva is. Az ugyanis, aki szakértővel kötteti be a mosogatógépét, egy esetleges meghibásodás esetén nem kaphat olyan választ a gyártótól, hogy a szakszerűtlen bekötés miatt alakult ki a hiba. Szerintünk ez megér annyit, hogy ne mi magunk próbálkozzunk a mosogatógép bekötés házilagos módszereivel. Amik egyébként olykor meglehetősen megmosolyogtató módon történnek. Jó pár ilyet láttunk már. A toldás a toldáson a legjellemzőbb... Van úgy ugyanis, hogy a szennyvízelvezetés csöve nem ér el a mosogató szifonjáig. Ilyenkor vagy hosszabb csőre lesz szükség, vagy toldani kell. De nem úgy, ahogy azt sokan házilag megoldják. Itt nem célszerű megspórolni a szakértelmet, hiszen könnyen szennyvíz szivárgás lehet a vége. Ezt meg ki szeretné? Meg aztán ott van a vízellátás kérdése is. Erről is sokan megfeledkeznek. Pedig logikus. Nem árt ugyanis, ha a közelben van kiállás a vízvételezéshez. Toldani persze a befelé jövő víz vezetékét is lehet, de jobb erre előre felkészülni.

Apró figyelmetlenség miatt is meghiúsulhat a mosogatógép bekötése

Nem valami kellemes dolog, ha a mosogatógép ott áll a konyhában és azért nem tudjuk beüzemelni, mert pár centi hiányzik a csatlakozásig. Ilyen nem fordulhat elő a mosogatógép bekötését végző szakemberrel. Nála ugyanis mindig van egy-egy hosszabb vezeték vagy toldás. Amit természetesen szakszerűen illeszt össze a gyári alkatrésszel. A méretek elkalkulálása egyébként a legnagyobb hibaforrás a mosogatógép házi bekötésekor. Ha nem a hagyományos mosogató mellé kerül a mosogatógép, rendszerint rövidek lesznek a készülékhez kapott vezetékek. A gyártók ugyanis azt feltételezik, hogy ezek a vizes egységek egy blokkban lesznek a konyhában. Persze nincs azzal semmi gond, ha konyha másik felébe megy az új készülék, csak ebben az esetben készüljünk fel arra, hogy toldásra lesz szükség. Illetve a mosogatógép házi bekötése így nem biztos, hogy menni fog. Valószínűleg szükség lesz a szakemberre. Legalábbis a toldás így biztonságosabb.

Aztán célszerű arra is figyelni, hogy a mosogatógép magasságban és szélességben is passzoljon a konyhabútorunkhoz. Ennek a leellenőrzése már a boltban szükséges. Az előre leírt méreteken kívül magunkat is vegyük szemügyre. Illetve amikor megérkezett a készülék a konyhába, akkor is próbáljuk a helyére. Még azelőtt, mielőtt mindent összekötünk. Ezzel ugyanis nagyon sok kellemetlenségtől megkíméljük magunkat.

Gondoljon csak bele: minden a helyén, a toldások is készen, indulhatna a teszt, de a mosogatógép nem fér be. Aztán a másik nagy meglepetés, hogy nem kalkulálunk azzal, hogy a mosogatógép működéséhez áramra van szükség. Pedig azt mindenki tudja, hogy nem árt egy közeli konnektor. Mégis, valahogy a mosogatógéphez elsőre csak a vizet társítjuk. Persze az áramellátás utólag is megoldható, de azért jobb erre is előre felkészülni.

A mosogatógép bekötéskor a későbbi szervizre is gondolni kell

Na, de mondjuk, hogy minden a helyén, a csövek is kellő hosszúságúak, csak mindent a helyére kell csavarni. Ez általában nem okoz gondot, hiszen minden csak egy bizonyos helyre kerülhet. Viszont az gyakori eset, hogy az ügyfelek túlszorítják a menetet. Értjük mi, hogy nem szeretnék, ha szivárogna a víz vagy a szennyvíz. De egy későbbi szerelésnél, egy vízkővel “összegyógyult” csatlakozót nem leszünk képesek leszerelni. Fontos, hogy erre már a bekötéskor gondoljunk. Nem azt mondjuk, hogy nem kell meghúzni a csatlakozókat. Csupán azt, hogy egy lazább szorításnál többre nem lesz szükség. Inkább a mosogatógép működés közben ellenőrizzük, hogy nincs-e szivárgás. Ha úgy látjuk, hogy csöpög a víz a csatlakozásánál, akkor szorítsunk rajta még egy kicsit. De a tapasztalatok szerint ez ritkán esik meg. A víz és a szennyvíz csatlakoztatása után jöhet az áram csatlakozó bedugása is. Erről csak annyit, hogy lehetőleg ne áztassa víz azt az egységet, ahova a konnektor kerül. Azt talán nem kell ecsetelni, hogy a víz és az áram nincsenek egymással “barátságban”. Szóval, ha valahol szivárgás van a mosogató alatt, azt mindenképpen nézessük meg szakértővel, és csak utána kössük be a mosogatógépet. Fontos továbbá, hogy mindenképpen földelt legyen a konnektor.
Mosogatógép

A mosogatógép bekötés utolsó lépése

Aztán, ha minden a helyén, minden csatlakozik, ahova kell, látszólag készen is vagyunk. De csak látszólag. Ekkor még nem szabad elindítani a mosogatást. Egy nagyon fontos dolog ugyanis még hátra van ahhoz, hogy teljes legyen a mosogatógép bekötés. Vízszintbe kell állítani a készüléket. Ez megint egy olyan teendő, amiről sokan megfeledkeznek, pedig erre a használati utasítások is felhívják a figyelmet. Egyébként nem is egy bonyolult művelet, a mosogatógép elülső oldalán, alul található két kihajtható láb. Ezek ki- és betekergetésével lehet egyenesbe állítani a készüléket. Általában csak ez a kettő csavar szolgál erre, de néhány újabb mosogatógépen hátul is található hasonló, szintén csavargatható rejtett láb. Erre is célszerű ránézni, mielőtt bekapcsoljuk a mosogatógépet.

És ha már bekapcsolás: ez a mosogatógép bekötés utolsó fázisa. De ne edényekkel telerakva indítsuk el az első mosogatást. A teszt mosogatás lényege ugyanis, hogy kimossuk a készülékben lerakódott port. Illetve megbizonyosodjunk arról, hogy mindent helyesen kötöttünk be. Célszerű ilyenkor az összes tartozékot betenni a gépbe. Tisztítsuk le az első mosogatáskor ezeket is.

Ha az első mosogatás rendben véget ért, nem szivárog sehol a víz, jól vizsgáztunk. A mosogatógép bekötés sikeres volt. Így nem marad más, mint kihasználni a mosogatógép nyújtott a kényelmet.

A fent leírtakból látszik, hogy alapesetben nem olyan ördöngös dolog a mosogatógép bekötése. De nagyon könnyen találkozhatunk váratlan helyzetekkel, amik aztán kifoghatnak egy szakértelemmel nem rendelkező ügyfélen.


Ezért, ha biztosra menne, inkább hívjon vízvezeték szerelőt a mosogatógép bekötéshez.

Pest megyében, Budapesten keressen minket! Hívja ezt a számot:

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a mosógépe egy apró figyelmetlenség miatt.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Mosogatógép
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-03-11 08:21:22