logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Tanácsok mosogatógépekhez


Mosogatógép helyes használata

Hosszú időbe telik megtanulni a mosogatógép helyes használatát, de megéri

Ki hallott már olyat, hogy fogkefét, bilit, sportcipőt, netán autókerék dísztárcsát is be lehet tenni a mosogatógépbe? És nem csak betenni lehet ezeket, hanem el is lehet mosogatni, pontosabban mosni? Tény, hogy néhány internetes oldalon olvashatók ilyen tippek, de az biztos, hogy amennyiben szakemberre bízza a mosogatógép bekötést, az illető egyáltalán nem ajánlja, hogy ilyen és ehhez hasonló tárgyak mosogatásával próbálkozzon. Hosszú távon biztosan nem tesz jót a berendezésnek ez a „Mindent bele!” akció.

Különböztessük meg a mosogatógépbe való tárgyakat. Hogyan?

A mosogatógép az emberiség egyik legnagyszerűbb találmánya, hiszen rendkívüli módon megkönnyíti a háziasszonyok – és persze a háziurak – dolgát a szennyes edények tökéletes megtisztítása során. Nem kell attól tartani, hogy mosogatás közben letörik a körmünk, elvágja a kés a kezünket, a mosogatószer használatától kitöredezik a bőrünk, és így tovább. A mosogatógép kétségtelenül elvégzi helyettünk a „piszkos munkát”.

No, de nem minden áron és minden használati tárgy esetében. Először is: különböztessük meg ezeket a bizonyos tárgyakat aszerint, hogy helyük van-e az asztalunkon vagy sem. Fontos szabály, hogy csak olyan eszközöket, edényeket tegyünk be a gépbe mosogatás céljából, amik az asztalunkhoz tartoznak. A fogkefe, a sportcipő, a bili vagy a dísztárcsa nem tartozik ezek közé, tehát nincs helyük a mosogatógépben.

Aztán válogassuk szét az edényeket, a poharakat és az evőeszközöket aszerint is, hogy milyen anyagból készültek. Ha fából, akkor gondoljuk meg: a fa túlságosan megszívja magát a mosószeres vízzel, így kevesebb víz jut a mosogatásra. Másrészt hiába szárad ki a fa, a vegyszer benne marad az anyagban, és az egyáltalán nem egészséges a következő használat során. Az értékes porcelánból készült, aranyozott vagy más módon festett tányérok, poharak ugyancsak károsodhatnak a mosogató gépben, többszöri mosogatás után leválhat róluk a díszítés. A vékony falú üvegpoharak pedig eltörhetnek az erős vízsugár hatására. Szóval ezekkel is óvatosan kell bánni.

Az alumíniumból és rézből készült edények is elveszíthetik a csillogásukat, sőt: egyes tapadásmentes bevonatú serpenyők is károsodhatnak a többszöri, mosogatógépben történő mosogatás során. Hát akkor mit tehetünk be a mosogatógépbe? Mosogatógép bekötés
Mosogatógép

A mosogatógép bekötése senkit nem ment fel bizonyos mosogatási műveletek elvégzése alól

Általános tapasztalat – a mosogatógép bekötést végző szakemberek a megmondhatói -, hogy a családok többsége akkor jut el a mosogatógép megvásárlásához, amikor a háztartás már jól felszerelt különféle edényekkel, evőeszközökkel és poharakkal. Ilyenkor azt gondolják, végre itt van ez a gép, elvégzi helyettük a mosogatást – hiszen ezért vásárolták -, így aztán nem figyelnek arra, amit egyébként a használati utasításban is rendszerint leírnak, csak azt sokan el se olvassák. Tehát nem figyelnek arra, hogy a mosogatógép bekötése egyáltalán nem mentesít bizonyos mosogatási műveletek elvégzésének kötelezettsége alól. Két okból se.
 1. Bizonyos edényeknél továbbra is szükség lesz előmosogatásra, helyesebben öblítésre. A főzés során erősen szennyezett edényeket muszáj megszabadítani a lerakódásoktól, hiszen azzal a mosogatógép nem tud teljes mértékben elbánni. Sőt: a nagy hőtől inkább „ráégeti” a szennyeződést az edényre, amit aztán még nehezebb lesz eltávolítani. A különböző mártások maradványait is hasznos leöblíteni, mielőtt beletennénk az edényt a készülékbe, mert a sok szennyeződés lerakódhat a kimeneti csövekben vagy azok környékén, ami károsítja a berendezést. Szóval érdemes kicsit besegíteni a mosogatógépnek, ha valóban tiszta edényt várunk vissza, és nem szeretnénk idő előtt szerelőt hívni a hibák elhárítására.
 2. Ki kell válogatni a meglévő készletből azokat az edényeket, evőeszközöket és poharakat, amelyek kárt szenvedhetnek a mosogatógépben. Ezeket továbbra is kézi mosogatással lehet és kell megtisztítani. Ha mégsem akarunk túl sokat mosogatni, egyetlen lehetőségünk marad: fokozatosan ki kell szorítani a használatból az ilyen tárgyakat, és helyettük olyanokat kell vásárolnunk, amik bírják a gépi mosogatást, azaz mosogatóbarát edények. Erre a gyártók manapság már különféle feliratokkal, piktogramokkal fel is hívják a vásárlók figyelmét.

Így kell elhelyezni az edényeket a mosogatógépben, ezekre a „vegyszerekre” lesz szükség a használat során

A lényeg tehát: a mosogatógép bekötése nem jelenti automatikusan, hogy a régi mosogatási gyakorlatnak egyszer és mindenkorra vége. Csupán – és ez se kevés – immár lehetőségünk van arra, hogy megszabaduljunk bizonyos konyhai eszközök mindennapos kézi mosogatásától. A gép ebben segít nekünk. De számunkra is van még feladat: meg kell tanulni a mosogatógép helyes használatát. Két dolgot feltétlenül.
 1. Hogyan pakoljuk be az edényeket? A mosogatógép gyártók rendszerint pontosan leírják, mit és milyen sorrendben helyezzünk be a készülékbe. Erre két okból kell figyelni. Egyrészt a helytelen bepakolással ne akadályozzuk a gép zavartalan működését, másrészt igyekezzünk a lehető legtöbb edényt berakni, hogy gazdaságos legyen a berendezés üzemeltetése. A kézikönyvekben található rajzok, fotók és leírások persze nem jelentenek szentírást, hiszen az idő múlásával mindenkinek magának kell megtapasztalnia, mi a leghelyesebb sorrend. Minden háztartásban más és más az edények prioritása, tehát a saját szokásokhoz kell alkalmazkodni. És ennek a megtanulásához idő kell.
 2. Mosogatógép bekötés
 3. Az előírt mosogatógép tablettát, öblítőt és sót használjuk minden egyes mosogatáskor. Figyeljünk az úgynevezett kombinált tablettákra, arra, hogy milyen mennyiségben tesszük be azokat a gépbe annak függvényében, hogy 12, 9 vagy 6 terítékes a készülékünk. Ha lehet, mellőzzük a fél adagos mosogatást, mert azzal sem energiát, sem vízmennyiséget nem tudunk megspórolni. Kérdezzük meg a mosogatógép bekötést végző szakembert, mennyire kemény a víz az adott lakásban, és ahhoz mennyi sót szükséges használni. Óvakodjunk azonban a túlzott vegyszerhasználattól is, hiszen ha mondjuk a kombinált tabletta mellett öblítőt is öntünk a mosogatógépbe, a túlzott vegyszertartalom ronthatja a mosogatás minőségét, a sok hab pedig tönkreteheti a mosogatógép elektronikáját.
Fogadjon el néhány tippet, ha azt szeretné, hogy önnek is örömet szerezzen a mosogatógép
 • Várjon a mosogatógép elindításával mindaddig, amíg teljesen megtelik a készülék edényekkel!
 • Csak kivételes esetben kell 60 fokon üzemeltetni a gépet. Gondoljon arra, hogy kézzel is 35-40 fokos vízben mosogat!
 • Kizárólag a mosogatógépbe való szereket használjon, azokat is módjával!
 • Főzés nélküli mosogatáshoz az alacsonyabb hőfokú, rövid mosogatási módot válassza!
 • Ha fehérednek az üvegedények, az sóhiányra utal.
 • Hagyja résnyire nyitva a mosogatógép ajtaját, miután kipakolt belőle, hogy a gép teljesen ki tudjon száradni!
 • A szűrőbetéteket rendszeresen tisztítsa meg folyó víz alatt! Időnként törölgesse át a készülék belsejét!
 • Tartsa be a használati utasításban leírtakat!
Ha mosogatógép bekötése a feladat, hívja a munkatársainkat (Gebe László; +36 30 949 2052), akik még több jó tanáccsal szolgálnak.

Mosogatógép bekötése házilag? Erről itt olvashat: Mosogatógép bekötése házilag

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052

Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a mosogatógépe egy apró figyelmetlenség miatt.

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Mosogatógép
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-10-29 08:12:19