logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Mosogatógép bekötés


Így haladhat lépésről lépésre

A mosogatógép bekötése valóban olyan egyszerű művelet? - A mosogatógépek a kényelemre lettek kifejlesztve. És ez nem csak abban az értelemben igaz, hogy sok kézi munkától és fáradtságtól kímélnek meg bennünket, hanem úgy is, hogy egyre könnyebbé válik az újabb és újabb típusok beépítése, beszerelése. Sok olyan gyártói videót találni az interneten, amelyek segítik a családot ennek a feladatnak a megoldásában. Szinte azt sugallják, hogy minek ide szerelő, elég, ha lépésről lépésre végigvesszük a folyamatot. Igaz, ami igaz, a legtöbb embernek nem jelent túl nagy erőpróbát a mosogatógép házilagos bekötése. De azért vannak buktatók. Mutatunk párat.
Mosogatógép

Mosogatógép bekötése - Sokan elfeledkeznek a méretezésnél arról, hogy a készülék mögött kell némi hely a vezetékeknek is

Szögezzük le mindjárt az elején: minden a tervezésen múlik. Mutatjuk, hogy miért.

A legkönnyebb helyzetben azok vannak, akik új lakásba költöznek, és akkor vásárolnak mosogatógépet. Nem kell sokat bajlódniuk a méretezéssel. Vagy a konyhabútort készítő bútorasztalossal kell egyeztetniük, mielőtt elmennek a boltba, netán megrendelik a neten a mosogatógépet, vagy a boltban kiválasztott konyhabútorhoz kérik az abba beilleszthető készüléket. Új lakásoknál a vízvezeték és a lefolyó, továbbá a villamos csatlakozás is egyszerűbbnek tűnik. Ebben az esetben egyszerű a mosogatógép bekötése házilag is.

Nehezebb a dolguk azoknak, akik meglévő konyhaszekrénybe szeretnék beépíteni az új mosogatógépet. Ilyenkor van igazán nagy jelentősége a pontos méretezésnek. (Most tekintsünk el attól az egyébként egyáltalán nem mellékes megfontolástól, hogy hány adagos mosogatógép ideális az adott családnak…) Visszatérve a méretezésre: el kell dönteni, hogy be tudjuk-e építeni a mosogatógépet a meglévő munkalap alá, vagy egy szekrényrész kiiktatásával kell-e bajlódnunk. Akár így, akár úgy helyeznénk el az áhított készüléket, a szélességet és a magasságot feltétlenül pontosan kell meghatároznunk. Nem árt erről rajzot is készíteni, amit vigyünk magunkkal a boltba.

És itt szokott előjönni az egyik buktató. Sokan ugyanis megfeledkeznek a konyhaszekrény mélységéről, holott az is egy igen fontos támpont. Ráadásul arra is ügyelni kell, hogy a mosogatógép csatlakozó vezetékeinek is kell a hely, tehát érdemes a faltól jó öt-tíz centi távolságot pluszban elhagyni. Ha nem így teszünk, előfordulhat, hogy a készülék eleje kijjebb áll majd, mint a konyhabútorunk síkja, ami azért elég furcsa helyzet. Gondolnunk kell továbbá arra is, hogy a mosogatógépnek lehetőleg a beépített mosogató edény közelében legyen a helye. Ennek két oka is van. Nem szerencsés, ha a mosogatóban gyűjtött szennyezett edényeket attól távolra kell vinni, ha be akarjuk őket tenni a készülékbe. Másodsorban a mosogatónál használt vízvezeték és lefolyó a legalkalmasabb a mosogatógép csatlakoztatására.

A mosogatógép bekötése valóban olyan egyszerű művelet? - A gyártók szerint igen

A mosogatógépek gyártói ugyan mindent elkövetnek a kényelemért, de nem ismerhetnek minden konyhát...

Ugye, mennyi mindenre kell figyelni? És még csak az elején tartunk, a tervezésnél, de ez mindennek az alapja.

Ha tehát van egy kis rajzunk pontos méretekkel – szélesség, magasság, mélység -, már ami a mosogatógép majdani helyét illeti, mehetünk vásárolni vagy leülhetünk a számítógép elé megrendelni a készüléket. A kiválasztás így sem lesz könnyű, hiszen rengeteg típus van a piacon, s mint fentebb írtuk, a gyártók kifejezetten törekszenek arra a gépek kifejlesztésénél, hogy a lehető legkönnyebben be lehessen építeni a mosogatógépeket. Ha jól választottunk, nem is lesz túlságosan bonyolult a készülék beépítése és beüzemelése.

Ha végre ott az új mosogatógép a konyhában, vegyük elő a mellékelt beépítési rajzot, illetve nézzük meg a neten azokat a videókat, amelyek segíthetnek a munkában. Mert lehetnek még nehézségeink.

Nem árt például, ha vannak megfelelő szerszámaink a csatlakozások beszereléséhez. Illetve gondoskodnunk kell bizonyos szerelvényekről, amiket nem biztos, hogy mellékeltek a készülékhez. Ha a kis távolság miatt – szerencsés esetben – a mosogatónál meglévő vízvezetékhez tudjuk csatlakoztatni a mosogatógép vízfelvevő csövét, akkor is ki kell cserélnünk a hideg vizes sarokszelepet egy kombinált sarokszelepre. Jó szerszámokkal – ja, és a főcsapot elzárva – ez nem okoz nagy gondot. A lefolyó csatlakoztatása kissé nehezebb. A meglévő szifon ehhez biztos nem lesz alkalmas, úgyhogy újat kell felszerelni. Olyat, aminek plusz leágazása van. Vagy a szifon előtt, vagy utána.

Ha csak kicsit is bizonytalan a házilagos bekötés sikerében, hívjon inkább tapasztalt szerelőt!

Számoltuk a buktatókat? Méretezés, megfelelő szerszámok, víz és lefolyó csatlakozók… És akkor még a villanydugaljról nem is beszéltünk, pedig hát az is kell a mosogatógép működéséhez. Ráadásul földelt, nehogy egy villámlás bajt okozzon és tönkre menjen a készülékünk. Ja, és ne feledjük el vízszintbe helyezni a gépet, máskülönben nem lesz tökéletes a szennyes víz kinyomása a mosogatógépből.

Mindezek ellenére semmiképpen nem akarjuk azt mondani, hogy lehetetlenre vállalkozik, aki úgy dönt: házilag építi, illetve szereli be az új mosogatógépet. Lépésről lépésre haladva megoldható a feladat. Ha minden cső tökéletesen illeszkedik, közben pedig gondoskodtunk a megfelelő tömítésekről is, tényleg kényelmessé teszi az életünket az új mosogatógép.

Ám ha vannak kétségeink, akár csak egy is, bízzuk inkább a feladatot tapasztalt szakemberre. Különösen akkor, ha új fali csatlakozásokat kell kiépíteni, mert a régiek alkalmatlanok az újabb feladatra, vagy távol vannak a mosogatógép helyétől. Ilyenkor hívjon szerelőt! Ha ezt a számot tárcsázza (+36/30/949-2052), reggel 7-től este 7-ig házhoz megyünk Budapesten és Pest megyében, hogy elvégezzük ön helyett a mosogatógép bekötését. Hétvégén is számíthat ránk. Akkor is mi vagyunk az ön szakemberei, ha a mosogatógép bekötése miatt megsérült a csempéje, vagy más javítás válik szükségessé a konyhájában.

A Gebe Kft. munkatársai olcsón, gyorsan és írásos garanciával végzik a vízrendszerek és készülékek szerelését, javítását és duguláselhárítását.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Mosogatógép
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-01-21 13:43:14