logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Vízvezeték bővítés házilag


Gyors vízvezeték bővítés házilag

Gyors vízvezeték bővítés házilag – Ma már bárki lehet vízszerelő

A családi házban lakók és a nyaraló tulajdonosok egy jelentős részének – ha nem mindenkinek – ma már eszébe se jut, hogy vízszerelőt keressen, ha meg kell toldani a slagot, ha bővíteni kell a vízvezeték csatlakozó rendszerét, vagy ha több vízvételi helyet szükséges kialakítani a kertben. Csak egy kis leleményességre van szükség, no meg egy jó tervre és néhány fittingre meg hollandira. Ezekből sokféle található a barkácsboltokban és a szerelvény szaküzletekben, ráadásul választhatunk aszerint is, hogy réz vagy műanyag legyen-e az alkatrész vagy a betoldott cső. Lehet, hogy a vízszerelők hamarosan szögre akaszthatják a szerszámaikat? Vízvezetékszerelő tippek

Toldásnál és leágazásnál ma már nem kell feltétlenül forrasztható közdarabokat használnunk, hiszen ott vannak helyettük a fittingek

Mert gondoljunk csak bele: ami házilag, otthoni barkácsolással megoldható a kertben vagy a nyaralóban, azt könnyűszerrel elvégezhetjük akár a lakásban is. Igaz, a meglévő vízvezeték toldása, a vezetékrendszer bővítése vagy újabb leágazások kivitelezése ebben az esetben rendszerint falon kívül történik, ami ugye sokaknak bántja az esztétikai érzékét, de ha gyorsan akarjuk bővíteni a vízvezetéket, ez a legegyszerűbb megoldás. A legtöbb helyen, különösen a fürdőszobákban később aztán akár arról is gondoskodhatunk, hogy álmennyezettel, függönnyel vagy más módon eltakarjuk mindazt, amit nem akarunk látni.

Ha például az egykor vörösréz csőből készült vízvezetékünket valamilyen oknál fogva meg kell hosszabbítanunk, vagy új leágazásra van szükségünk, magunk is bátran hozzáfoghatunk a kivitelezéshez. Toldásnál és leágazásnál ugyanis ma már nem kell feltétlenül forrasztható közdarabokat használnunk, hiszen ott vannak helyettük a csavarozható fittingek, magyarul idomok. Mielőtt azonban hozzáfogunk a munkához, pontosan ismernünk kell a meglévő cső átmérőjét, ami lehet 10, 12, 14 vagy 16 milliméter. Célszerű egy rajzot is készíteni a tervezett műveletről, mielőtt elmennénk az üzletbe megvásárolni az idomokat és a csöveket. Az átmérő és a rajz alapján a boltban pontosan azt teszik elénk, amire szükségünk lesz a művelet során.

Maradjunk egy egyszerű példánál!

Mondjuk, egy leágazásra van szükségünk a fürdőszobában, amit a meglévő csővezetékbe építünk bele. Mielőtt azonban bármit tennénk, zárjuk el a megfelelő sarokszelepet és víztelenítsük a rendszert. A tervezett betoldás helyén vágjunk ki a rézcsőből a megvásárolt fitting hosszánál egy körülbelül 8-10 milliméterrel rövidebb szakaszt. Ha tehetjük, akkor a leágazó idomot a sarokszelep után 5-6 centiméterre szereljük fel. A csődarab kivágásához finomfogú fémfűrészre lesz szükségünk. Ügyeljünk arra, hogy egyenes legyen a vágás, ami után a csővégeket csiszolóvászonnal tegyük simává. Aztán húzzuk a csövekre a boltban kapott hollandi anyákat, majd pedig a kúpos szorítógyűrűket is. A csőpalástot kenjük be szilikon zsírral. Ezután illesszük a csőkötő idomot a csőcsonkok közé úgy, hogy mindkét csővég a nyílásába illeszkedjen.

A vízszerelő se csinálná jobban – Gyorskötésekkel toldásokat, leágazásokat is könnyen létrehozhatunk a meglévő vízvezetéken

Amit eddig leírtunk, azt a szakavatott vízszerelő se csinálná másképpen. De következzen a folytatás:

Állítsuk a fittinget a megfelelő helyzetbe, majd kézzel tekerjük rá a hollandi anyát. A másik csővégen is illesszük a fitting nyílásába a szorítógyűrűt, majd ugyancsak tekerjük rá a rögzítő anyát. Ilyenkor még van módunk változtatni a fitting helyzetén. Ha megfelelőnek találjuk az idomot, villáskulccsal és állítható vízpumpa-fogóval az anyákat lassan meghúzva véglegesítsük a rögzítést.

Az ilyen gyorskötéseket persze nem csupán a leágazásoknál, hanem a csővezetékek merőleges irányváltozásainak kialakításához is könnyen használhatjuk. A leágazó idom menetére a hollandi anyán kívül akár hajlékony bekötővezetéket is csatlakoztathatunk, ha megfelelő szigetelő gyűrűt is használunk a bekötéshez.

Ha egyenes irányú csőtoldás lenne a feladat, olyankor körmös kötésű közdarabot is alkalmazhatunk. Ezeknél azonban a csővégeket teljesen össze kell tolnunk a közdarab belsejében. A rögzítést az ilyen esetekben a hollandi anyák alá helyezett körmös alátétek, a tömítést pedig az alátétek alá illeszthető gumigyűrűk teszik lehetővé. A fittinget ilyenkor is előbb az egyik csővégre kell felerősíteni, majd ezt követően csatlakoztassuk a kiegészítő csövet.

Ezekkel a műveletekkel elkerülhetjük a nagyobb felkészültséget igénylő csőforrasztási műveleteket, ehelyett egyszerűen és néhány óra alatt megoldhatjuk a kisebb vízvezetékes problémáinkat. Arról nem is beszélve, hogy jelentős szerelési költséget takaríthatunk meg, hiszen a vízszerelő munkadíját teljes egészében megspóroltuk. Az előbbiekhez hasonló eljárással lehetőségünk van arra is, hogy bővítsük a meglévő vízvezetékünket. Ilyenkor is érdemes tervet, rajzot készíteni, és azzal felkeresni a szerelvény szaküzletet. Vezetékbővítésnél azonban nem csupán a szükséges idomokat kell megvásárolnunk, hanem a megfelelő csövet is, ami többféle lehet. A vízszerelő tanács

A többrétegű műanyag csövekre jellemző az alacsony önsúly, nyomásállóak, kézzel hajlíthatók, ezáltal könnyen szerelhetők

Lássuk most ezeket!

Alternatíva lehet a rézcső, bár ezt nem nagyon szokták javasolni. Legfőképpen azért, mert nehezen hajlítható, ehhez a művelethez speciális szerszámokra – vagy végső esetben vízszerelőre – van szükség. Maradnak a műanyag vezetékek, amikből viszont bőséges a választék.

A különféle márkák említése nélkül érdemes arra figyelni, hogy a műanyag nyomócsövek, illetve a fittingek (idomok) kiválasztásánál törekedjünk a márkaazonosságra. Rendszerint találunk a boltokban ugyanattól a gyártótól származó csöveket és idomokat is, szerencsés, ha ezeket alkalmazzuk egy-egy otthoni vízvezeték szerelési műveletnél.

Az egyszerű, ragasztható műanyag nyomócsöveket és idomokat azonban lehetőleg kerüljük, hiszen ezek hosszú távon nem annyira megbízhatóak, mint a korszerűbb technológiát képviselő társaik. Ezek pedig a többrétegű vagy ötrétegű műanyag csövek.

A többrétegű nyomócsövek polietilén és alumínium rétegekből álló úgynevezett kompozit csövek, amelyek rendszerint öt rétegből állnak. Egyaránt alkalmasak hideg vizes és meleg vizes vezetékeknek, de fűtéscsövekként is megállják a helyüket, ugyanis a legkorszerűbb változatok már plusz 95 Celsius fokig hőállóak. A vízvezeték szerelő segít

Az úgynevezett belső csövet egy hozzáragasztott alumínium réteg, majd egy újabb kötőréteggel rögzített második polietilén cső követi. A cső belső felületén a vízkő és egyéb szennyeződés megtapadása szinte lehetetlen, hiszen a sima felületen nagyon alacsony a súrlódási tényező. A cső anyaga ellenáll a korróziónak, a kémiai és az elektrokémiai hatásoknak. A többrétegű műanyag csövekre jellemző az alacsony önsúly, nyomásállóak, kézzel hajlíthatók, ezáltal könnyen szerelhetők. A csövek egymáshoz történő illesztése lehetséges oldható hollandi anyás szorítógyűrűs kötéssel vagy oldhatatlan módon roppantó gyűrűvel, illetve présfittinges kapcsolattal is. Esetünkben a hollandi anyás megoldást helyezzük előtérbe.

Természetesen az ilyen, többrétegű nyomócsővel kiválthatjuk a régi vezetékeket is. Ha falon kívül futnak, akkor vízszerelő igénybe vétele nélkül, akár házilagos kivitelezésben is, ahogy azt a fentiekben részletesen kifejtettük.

Ha mégis szüksége lenne vízszerelőre, hívjon minket!

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Ünnepnapokon is!

A Gebe Kft. munkatársai olcsón, gyorsan és írásos garanciával végzik a vízrendszerek és készülékek szerelését, javítását és duguláselhárítását.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-08-31 10:08:48