logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Szakértő bojler szerelő


Így dolgozik a szakértő bojler szerelő

Így dolgozik a szakértő bojler szerelő a Hajdu és egyéb típusú villanybojlerek javításakor

Önnek is volt már szerencséje találkozni olyan villanyszerelővel vagy vízvezeték szerelővel, aki fél óra alatt megoldotta a Hajdu vagy egyéb típusú villanybojlerek csöpögésének problémáját? Aztán elkérte a pénzt és vette a kalapját… Ha így volt, azt nyilván nem sorolja a szerencsés típusú találkozások közé, ugyanis ilyen munkamódszerrel az esetek 99 százalékában csak időlegesen múlt el a bojler csöpögése. A valódi bojler szerelő nem így dolgozik. Ha végigolvassa ezt a bejegyzést, nyilván Ön is belátja.

Fél óra alatt nem lehet szakszerűen elhárítani a bojler csöpögését

Ha megpróbálunk a laikusok számára is elfogadható módon, ugyanakkor mégis szakszerűen válaszolni arra a kérdésre, hogy mi okozza a víz csöpögését vagy súlyosabb estben a folyását a Hajdu és más típusú villanybojlerek esetében, könnyebben belátjuk, mennyire alaposan kell eljárnia a bojler szerelőnek, ha ilyen problémával szembesül. Nézzük a lehetséges okokat, amik mind-mind oda vezetnek vissza, hogy elmulasztottuk a készülék 2-3 évente esedékes vízkőtelenítését:
 1. A vízkőtelenítés elmulasztása következtében elég gyakori hiba, hogy megkeményedik a bojler fűtőszálának vagy a védőanódnak a tömítése. Ezáltal ugyanis megszűnik ezen tömítések vízzáró képessége, aminek egyenes következménye, hogy elkezd csöpögni a víz a bojler tartályából.
 2. Nagyon lényeges, hogy vízkőtelenítéskor ne csak a vízkövet távolítsák el a villanybojlerből, hanem cseréljék ki a készülék belső zománcos felületét védő magnézium anódot is. Ellenkező esetben korrodálni kezd a fémből készült tartály és a záró fedél anyaga. A korrodálódás nyomán aztán bármikor kilyukadhat a tartály és folyhat belőle a víz.
 3. Persze előfordulhat, hogy a bojler tartálya még bírja, de a készülék záró fedele már lyukas. Ennek a cseréjével nyerhetünk egy kis időt, de a védőanód hiánya miatt a tartály rozsdásodása tovább folytatódik.
 4. Viszont a villanybojler végét jelzi, ha a csöpögő, folydogáló víz a bojler aljába behegesztett hideg-meleg vízcső valamelyikén vagy a záró fedél rögzítő csavarjain jelenik meg, esetleg az elektromos fedélben gyűlik. Ez viszont már azt mutatja, hogy véglegesen és javíthatatlanul kilyukadt bojler, hiszen a víz a tartály külső fala és a tartályt borító szigetelés közé jutott, ahonnan elindult a tartály alja felé.
A valódi bojler szerelőnek tehát alaposan meg kell győződnie arról, melyik hibával áll szemben. Egy biztos: egyik problémát se lehet fél óra alatt megoldani. Főleg úgy nem, hogy a vízkőtelenítés is a feladatok közé tartozik. Ezeket a munkafolyamatokat mind-mind el kell végezni

Ráadásul a problémák nem csak ugyanazon tőről fakadnak, tehát a 2-3 évente elmulasztott vízkőtelenítés következményei, hanem rendszerint egyszerre jelentkeznek. Azaz: ha a villanybojler szerelőt csöpögés miatt hívták a helyszínre, ezeket a munkákat nagy valószínűséggel mind-mind el kell végeznie:
 • A villanybojlerben lerakódott vízkő eltávolítása.
 • A régi, elhasználódott fűtőszál és anód cseréje.
 • A víztérrel érintkező összes tömítés cseréje.

A villanybojler szerelő segít!

Mindebből világosan látszik, hogy ezt az összetett munkafolyamatot lehetetlenség fél óra alatt elvégezni úgy, hogy minden munkafázist érintettünk volna. Jó, ha egy fél napa alatt el lehet hárítani az összes problémát. Persze szakszerűen, végérvényesen és garanciát is vállalva. Hogy miről is van szó pontosan? Ebben a bejegyzésünkben elolvashatja: Bojler karbantartás

A megbízható villanybojler szerelő, bojler szerelő ráadásul nem egy, hanem három szakmát művel magas fokon. A Gebe Kft.-nél ilyen szakemberek dolgoznak. Erről bővebben itt is meggyőződhet: Bojlesr szerelő

A lényeg tehát, hogy Önnek olyan villanybojler szerelőre van szüksége, aki minden tekintetben az ügyfél érdekét nézi. Még akkor is, ha közben azt kell mondania: ez a Hajdu vagy más típusú bojler már nem javítható. Persze ameddig van remény megmenteni a készüléket és megoldani a csöpögés problémáját, a mi szakemberünk nem fogja ezt mondani.
Villanybojler

Jó, ha tudja, melyik bojler alkatrészek cseréjére mikor van szükség

Melyek azok a szakmailag indokolt lépések, amik a tapasztalt, munkájára igényes bojler szerelőre várnak, ha csöpög vagy folyik a víz a készülékből?

Vegyük sorra például az alkatrészek cseréjét a Hajdu és más típusú villanybojlerek esetében:
 • a bojler biztonsági szelepének cseréje,
 • a készülék nyomáscsökkentő szelepének cseréje,
 • az inox bordás bekötőcső cseréje,
 • a hőfokszabályzó vagy a hőkorlátozó alkatrész cseréje,
 • a belső villanyvezeték cseréje,
 • a bojler alaplapjának a cseréje,
 • indokolt esetben a sarokszelep cseréje,
 • a horganyzott vagy a réz idom cseréje,
 • a meleg vízben elhelyezkedő, úgynevezett merülő cső cseréje.
Ezeket a bojler alkatrészeket persze nem feltétlenül kell minden egyes meghibásodás esetén kicserélni, de a bojler szerelő dolga, hogy meggyőződjön azok műszaki állapotáról, és annak függvényében cselekedjen, azaz végezze el a feladatát.

A munkájára igényes bojler szerelő ezekre is kiemelten figyel

Milyen esetekben van szükség a felsorolt alkatrészek cseréjére? Nézzük részletesebben!

Merülő cső cseréjére akkor van szükség, ha a cső korrodált, összeesik vagy megreped. Emiatt amikor kinyitjuk és használjuk a meleg vizet, az nem a tartály felső részéből fog kifolyni, hanem a tartály hidegebb rétegeiből. Ezért a vizet használó számára úgy tűnhet, mintha nem lenne a tartályban elég meleg víz a mosakodáshoz, a fürdéshez. Tehát ha valaki azt tapasztalja, hogy túl hamar elfogy a meleg víz, valószínűleg a villanybojler merülő csöve sérült. Ezért tehát a bojler szerelőnek minden bojlerjavítás alkalmával ellenőriznie kell a merülő cső épségét.

Mi a helyzet a nyomáscsökkentő szeleppel? A villanybojler tartály felfűtése során megnő a víz térfogata, aminek nyomán emelkedik a tartályban lévő víz nyomása. Ennek hatására jó esetben kinyit a bojler biztonsági szelepe, és kifolyik a felesleges víz, így csökken a tartályra és a szerelvényekre ható nyomás. Abban az esetben, ha a biztonsági szeleped folyamatosan engedi a vizet, valószínűleg tönkre ment a nyomáscsökkentő.

A fűtőszál cseréje is gyakori feladata a bojler szerelőnek, ugyanis a készülék fűtőszála is nagy igénybevételnek van kitéve. A víz fűtése során a nagy hőmérséklet különbség miatt vízkő képződik a fűtőszál felületén, ami a fűtőszál külső burkolatának sérülésével, repedésével járhat. A vízkőmentesítés és a bojlerjavítás alkalmával minden esetben indokolt a fűtőszál cseréje.

Hasonló a helyzet a magnézium védőanóddal is. Ha szeretnénk elkerülni a bojler belső tartályának korrodálását és kilyukadását, másfél-két évente felül kell vizsgáltatni, igény esetén cserélni kell a védő anódot, de legalább is ellenőrizni kell annak az állapotát.

Az alaplap és a fűtőszál tömítések akkor mennek tönkre, amikor olyan mértékű a vízkőképződés, hogy a fűtőszálat és környékét teljesen ellepi a vízkő. A hőkorlátozó emiatt rosszul érzékeli a víz hőmérsékletét, így túlmelegszik a víz a bojlerben. A forróság hatására szétégnek, elgyengülnek a tömítések, aminek előbb-utóbb csöpögés lesz a vége.

A vízmelegítő cseréknél a villanybojler szerelő opcionálisan javasolni szokta a régi és elavult bekötőcsövek cseréjét is. A mai napig lehet ugyanis még találkozni fix bekötésű bojlerekkel, amiket régen, alkalmas technológia és anyag nélkül, jobb híján horganyzott vízvezetékcsővel, sokszor bontható csatlakozás nélkül, fixen kötöttek rá a vízhálózatra. Ezek ma már elavultak, könnyen csöpöghet a víz a környezetükben.

Ne elégedjen meg olyan bojler szerelők munkájával, akik ugyan a gyorsaság bajnokai, de hiányzik belőlük az alaposság.

Hívjon inkább minket!

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További tippeket itt olvashat:
Villanybojler
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-12-02 16:36:47