logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

WC tartály szerelése


Ha folyamatosan csordogál a víz

A WC tartály szerelése - Idegesítő és még költséges is, ha folyamatosan csordogál a víz

Bizonyos esetekben még jól is jöhet, ha csordogál a víz a WC tartályból. A vizelés ingerére bizonyára hatással van. Ami nem biztos, hogy hátrány a mellékhelyiségben. De...

Viszont ez a “plusz szolgáltatás” nincs ingyen. A WC tartályból folydogáló vízért ugyanis ugyanúgy fizetnünk kell, mintha a csapot nyitottuk volna meg. Az pedig, hogy egész nap csak folyik a víz - mondhatni feleslegesen -, nem éppen kifizetődő. Így még a vicces példának szánt “plusz szolgáltatás” sem kifejezetten éri meg.
WC tartály

A WC tartály szerelése kifizetődik

Mégis sokan sokáig elnézik, hogy csordogál a víz. Pontosabban hallgatják, merthogy ez a folyamat egy jellegzetes, hosszú távon talán idegesítő hanggal is párosul. Szóval, ha az anyagi része nem is zavar, a folyamatos csordogálás hangja előbb-utóbb arra kényszerít minket, hogy hívjuk a vízvezeték szerelőt. Egy olyan szakit, aki a WC tartály szerelés terén is magabiztosan mozog. És, hogy miért emeltük ki mindezt, mármint azt, hogy WC tartály szerelés terén is szakértőnek kell lenni? Mert rengeteg féle WC tartály létezik. Ahány ház, annyi WC - mondhatnánk. Amiből talán az is következik: ahány ház, annyi WC tartály. Csak hogy szemléltessük a dolgot: lehet dolgunk Dömötör WC-vel, Schell WC-vel, Alföldi WC-vel, Grohe WC-vel, Laguna és Sanit WC-vel. Aztán ott van még a számtalan beépítési mód. Lehet falon belüli, falon kívüli a tartály. Aztán van, akinél darálós a WC, van, akinél hagyományos. És még a felmerülő hibákra ki sem tértünk - ebből is ezer féle létezik. Hiszen legalább annyi probléma lehet egy WC-vel, vagyis a WC tartállyal, mint ahány márkát az imént felsoroltunk. Pontosabban még annál is több is, mert időközben eszembe jutott, hogy az Alcaplast, a WISA és a Geberit WC tartályok is lehetnek azok, amik javításra szorulnak. Vagy épp cserére.

Merthogy a WC tartály szerelés nem biztos, hogy minden esetben megoldható

Olykor annyira tönkremegy a berendezés, hogy jobb újat beszerelni. Pontosabban kifizetődőbb a WC tartály csere, mint a WC tartály szerelés. Részben azért, mert a WC tartály szerelése költséges lenne, valamint azért, mert a manapság használatos WC tartályok többsége nem kifejezetten takarékos kivitelű. Gondolta volna, hogy egy-egy öblítéssel akár 12 liter víznek is búcsút inthetünk? Ez sok, főleg ha nincs is szükség ekkora mennyiségű vízzel való öblítésre. Egyébként rengeteg budapesti, általában régi lakásban találkozunk hasonló helyzettel. Egy használattal elmegy a semmibe 12 liter víz, amit ha beszorzunk egy négytagú család napi fogyasztásával, 48 literre jön ki. Ez csak egy nap, és csak a WC tartály. Ön tudja, mennyit tesz ki 48 liter víz? Nagyjából a család vízfogyasztásának a harmada. Ennek nem kéne ennyinek lennie, ezért mondjuk azt: ha már egyébként is meghibásodott a WC tartály, lehet, hogy érdemesebb cserélni, mint a szereléssel bajlódni.

Persze nem kell ahhoz hibásnak lennie egy WC tartálynak, hogy azt cserélni lehessen

Egyszerűen tudatosságból is válthatunk. Hiszen minek “öntenénk ki” hetente két kádnyi vizet, amikor ennek a töredékéből is szépen öblítetnénk a WC-t? Talán most ezen ön is elgondolkodott... Még akkor is kifizetődő a művelet, ha új tartályt veszünk és még szerelőt is hívunk. A beruházás akár pár hónap, legfeljebb egy év alatt megtérülhet. Akkor meg aztán különösen, ha egy régi, folydogáló, egyébként is pazarló tartályt cserélünk egy új, takarékos verzióra.

No, de még pár sor erejéig térjünk vissza a bejegyzés elején említett hibákra. Fontos a csordogáló víz problémájával még egy kicsit foglalkoznunk, hiszen a legtöbben ezzel a “tünettel” keresik fel a WC tartály szerelőt, vagyis a vízvezeték szerelőt. Szóval, ha azt tapasztaljuk, hogy a WC öblítése után nem áll el teljesen a víz, a hibát a tartályban keressük. Méghozzá az úgynevezett Jakab-szelepnél vagy egész egyszerűen a szifonban lévő tömítésnél. Ez utóbb elöregedése gyakran eredményez víz csordogálást. A jó hír az, hogy ezeket elvileg mindenki maga ki is tudja deríteni. Az már más kérdés, hogy nem mindenki vállalkozik erre. Mindenesetre a hiba jelentkezésekor annyi a teendő, hogy óvatosan levesszük a tartály tetejét, hogy a műanyag pöckök is egyben maradjanak. Persze előbb zárjuk el a vizet, majd nézzük meg, mi a helyzet a víz felszínén lebegő kis műanyag golyóval. Ez a Jakab-szelep. Elképzelhető, hogy ez a kis alkatrészünk elakadt, így nem képes a víz mennyiségének szabályozására. De a Jakab-szelepnek egy alapos tisztítás sem árt, szükség esetén pedig cserélni is lehet. Időközönként ajánlott is. Csak arra ügyeljünk, hogy ugyanolyat vásároljunk.

Aztán okozhat még vízszivárgást a szifon tömítésének az elöregedése is. Ezt általában az öblítés utáni furcsa hangok is jelzik. Ez szintén cserélhető. Bár ehhez már szerszámok is kellenek. Már amennyiben régi szifonról van szó. Újabb gyártmányú alkatrész esetében nem érdemes szétszedni, pontosabban nem nagyon lehet szétszedni a szifont. Ilyenkor az egészet cserélni kell. Ha az előbbi helyzet áll fenn, a szifon szétszerelése után meglátjuk, hogy ép a tömítés vagy sem.

WC tartály szerelés házilag

Ez a kettő hiba az, ami a leggyakoribb a WC tartályoknál. De sajnos nem csak ezek jöhetnek elő. Így ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább hívjunk vízvezeték szerelőt, minthogy nagyobb bajt csináljunk. Még egyszer felhívjuk a figyelmet: bármilyen WC tartály szerelés teendőibe fog, a vízet minden esetben zárja el előtte!

Ha pedig nem kockáztatna, hanem inkább szakértőre bízná a WC tartály szerelést, a cserével kapcsolatos munkákat, Budapesten, Pest megyében, hívjon minket! Akár hétvégén vagy ünnepnapokon is.

WC tartály szerelés


Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Ünnepnapokon is!

A Gebe Kft. munkatársai olcsón, gyorsan és írásos garanciával végzik a vízrendszerek és készülékek szerelését, javítását és duguláselhárítását.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

WC tartály
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-02-05 13:19:49