logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Mosógép bekötés házilag


Mutatjuk, mire kell figyelnie

Arcképes gázszerelői igazolvány száma:
Gebe László G/008333

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 8 órától (ünnepnapokon is).
A mosógép bekötése látszólag egyszerű művelet. Gyakorlatilag annyi az egész, hogy rákötjük a vizet a készülékre, illetve csatlakoztatjuk azt a szennyvíz vezetékhez, továbbá a villamos hálózathoz, és ennyi. Tény, hogy ennél többet nem nagyon kell tenni. Egy hozzáértőnek tényleg rutinfeladat. Annak viszont, akinek a számára teljesen új dolog a mosógép bekötése, komoly próbatétel lehet. Nekik igyekszünk most egy-két tippet adni. Így talán nem megy el túl sok idő munkára, és sokkal nagyobb lesz az esély a sikerre is.

Mosógép

Mosogatógép bekötése házilag - Íme, egy-két praktikus tanács

De mielőtt belevágnánk, azt azért meg kell jegyezni, hogy bármennyire is egyszerűnek tűnik a mosógép bekötése, nem veszélytelen művelet. Ahol vízvezeték csövekkel bánunk, netán a régit cseréljük újra, lehetnek galibák.

Bármennyire is elszánt, azért a telefonszámunkat mentse el a telefonjába.
Gebe László, +36 30 949 2052

Most pedig kezdjünk bele! Ha a szerszámok megvannak, indulhat is a mosógép bekötése. És itt szokott előfordulni az első probléma. Szükség lehet mondjuk kacsafogóra. A régi mosógép eltávolítása enélkül aligha oldható meg. A vízkő és a sok használat ugyanis meglehetősen feszessé teheti a csatlakozókat. Nagy az esélye annak, hogy szerszám nélkül kudarcot vallunk. Szóval, ha megvan a fogó, zárjuk el a vizet a helyiségben, és csavarjuk ki a csöveket.

Ez a rész ennyi volt, szabad az út az új mosógép bekötéséhez

Vigyük a készüléket a helyére, és távolítsuk el a dobrögzítő csavarokat. Ez sem biztos, hogy kézzel menni fog. Úgyhogy elképzelhető, hogy újabb szerszámokra lesz szükség. Ha ezzel megvagyunk, a dob szabadon tud mozogni. Így folytatódhat a mosógép beüzemelés. Amennyiben erről megfeledkezünk, már az első mosás során meghibásodhat a készülékünk. A rögzített dob ugyanis nem képes forogni. Ha úgy érezzük, hogy végeztünk, az egyáltalán nem biztos, hogy tényleg úgy is van. Nagyon tüzetesen át kell nézni, hogy minden rögzítőt eltávolítottunk. Sajnos a gyártók gyakran nagyon elrejtik a csavarokat.

Ez után jöhet a vízszintbe állítás. Ha a mosógép billeg vagy ferde, a működés során rázkódást eredményezhet. Ami nem csak a kiváltott hang miatt lehet problémás dolog, hanem az alkatrészek rázkódása miatt is. Szóval, ha megy, már a dobrögzítők eltávolítása után állítsuk vízszintbe a mosógépet. Ezt követően jöhet a konkrét bekötés. Ellenőrizzük a csöveket, hogy azokban nincsen-e dugulás. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy szabad az út a víznek, kössük mindkét csővezetéket a megfelelő helyre. Valószínűleg nem fogjuk eltéveszteni. A vízvezeték arra a csonkra megy, ahol van lehetőség megnyitni és elzárni a vizet. Azaz található rajta csap. A szennyvíz távozására szolgáló vezeték pedig - kizárásos alapon - a másikhoz csatlakoztatható.

Ha egy régi mosógépet cserélünk le, ezzel nem lesz gond - Ez is megy majd házilag

Abban az esetben viszont, amikor új építésű lakásba költözünk, fontos, hogy meggyőződjünk arról, be vannak-e építve csatlakozó idomok. Mind a befolyó víz, mind a használt víz kifolyó csatlakozásának a közelben kell lennie. A mosógépek csövei, vezetékei ugyanis nem túl hosszúak. Részben emiatt is kell odafigyelni arra, hogy használat közben ne rázkódjon a készülékünk. Hiszen ha könnyedén elmozdul a mosógép, akár ki is tépheti a csöveket a csatlakozásból. És nem csak a víz- és a szennyvíz cső van veszélyben. Az elektromos hálózatra csatlakozó vezeték is. Igen, merthogy a mosógép működéséhez áramra is szükség van. Persze ezt mindenki tudja - vagy mégsem? De, mindenki tudja, csak nem mindenkinek jut eszébe egyből, amikor a mosógép új helyét tervezgetik. Számos alkalommal fordul elő ugyanis, hogy a mosógép vízellátása egy új helyen még csak-csak megoldható, de az áramvétel már nehézkes.

A bekötés ezen része azonban nem okozhat gondot. Ha elér a konnektorig az általában másfél, legfeljebb két méteres vezeték, csak be kell dugnunk a csatlakozót. És ezzel elérkeztünk a mosógép bekötésének utolsó pontjáig.

Itt a mosógép bekötés vége - Most már bekapcsolhatjuk a készüléket, és indíthatjuk a tesztüzemet

Erre a használati utasítások rendszerint kitérnek. Általában pontosan leírják, milyen mosással kell kezdenünk a beüzemelést. Tegyük ezt meg, közben pedig figyeljük, hogy minden csatlakozó jól zár-e. Illetve arra, hogy egyetlen tömítést se hagytunk ki a mosógép bekötése közben. Ha ugyanis egy is kimaradt, a víz szivárogni fog.

Hogy látja, belevág a mosógép bekötésébe?

A leírtak után is egyszerű műveletnek tartja a beüzemelést? Ha úgy érzi, belevág, legyen óvatos. Ha pedig bármelyik ponton elakadna, ha váratlan helyzet adódna, inkább hívjon minket. Büszkeségből kár folytatni a munkát. Sokkal okosabb az, aki a probléma jelentkezésekor egyből a szakértőt hívja. Kinek hiányzik egy dugulás vagy egy csőrepedés? Merthogy sajnos ez is előfordulhat. Vagy az, hogy egy hiányzó tömítés miatt elázik a fürdő. Netán egy rejtett dobrögzítő miatt azonnal tönkremegy a készülék. Nem beszélve arról, hogy ha magunk próbálkozunk a mosógép bekötésével, a garanciát is elveszítheti a készülék. Akkor biztosan, ha a szakszerűtlen bekötés hiánya váltotta ki a meghibásodást.

Végeredményben tehát: meg lehet próbálni, nem is bonyolult dolog a mosógép bekötés házilag. Veszélye viszont van a dolognak. Igaz, spórolni is lehet vele, hiszen így nem kell fizetni a szerelőnek. Sőt, még várni sem kell arra, hogy házhoz jöjjön. Tény, ez mind pozitívum, de az is tény, hogy a gondok mindig akkor jönnek, amikor nem számítunk rá. Úgyhogy, ha mást nem is, a telefonszámunkat írja be a készülékébe. Ha gond lenne a mosógép bekötéssel, minket reggel hét és este hét között nyugodtan hívhat.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logó
Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Mosógép
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2023-02-25 08:21:32