logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Mosógép bekötése házilag?


Van, akinek jól sikerül

A mosógép bekötése házilag - Van, akinek jól sikerül, de sokan vétenek a készülékre nézve végzetes hibát is.

A mosógép bekötés esetén, a szó szoros értelmében három dolgot kell figyelembe vennünk. Először is a be kell kötni a vizet, aztán a szennyvizet és csatlakoztatni kell a készüléket a hálózati áramhoz. Viszont a mosógép bekötést nem csak a szó szoros értelmében kell érteni. És ez az, amire sokan nem gondolnak. Egyesek ugyanis úgy vélik, hogy ezt csak bekötöm ide, azt meg oda, és már mehet is a mosás.

Valójában nem kell sokkal többet tenni, de azért azt se mondhatjuk, hogy ennyire egyszerű lenne a dolog.

A mosógép bekötése házilag is megoldható, de kicsit többet kell tenni, mint azt sokan gondolják.

Az alapokat tekintve tényleg nincs sokkal több teendőnk. Ha megérkezett a mosógép, megnéztük, hogy nem sérült-e, akkor hozzá is láthatunk a bekötésnek. De ne azzal kezdjük, hogy egyből rácsatlakoztatjuk a vizet és összeillesztjük a szennyvízcsövet a szifonnal. Az első lépés a mérés legyen. Pontosabban a nulladik, hiszen a vásárlás előtt azért nem árt pontosítani a méreteket. De remélve, hogy nem csak emlékezetből vetettük össze a boltban megadott méreteket és az otthon rendelkezésre álló helyet, ezzel most nem foglalkozunk. Inkább a csövek és a vezetékek méretezéséről írunk kicsit bővebben. Sajnos ugyanis előfordul, hogy a mosógép távolabb kerül a sarokcsaptól vagy a szifontól, mint egy, másfél méter. Illetve az is lehet, hogy az áramvételi lehetőség van távolabb, mint a tartozék vezeték hosszúsága. Erről időben meg kell bizonyosodni. Még mielőtt a helyére kerülne a készülék.
Mosógép

Mosógép bekötése házilag: ha éppen csak elér a vezeték, az rosszabb, mintha nem is érne el a csatlakozóig.

Az éppen, hogy elegendő hosszúságú vezeték nem elég hosszú. Hiszen a mosógép gyakran “vándorol” a fürdőben. Ha pedig túlzottan rázkódik, könnyedén kitépheti a falból a csatlakozót. Akár a vízvezetéket, akár az áramcsatlakozást. Ami jelentős kárt okozhat a készülékben is, de a falban lévő csatlakozók is sérülhetnek. Ennek a kijavítása pedig nem öt forint. Arról nem is beszélve, hogy mivel az ilyen esetek szakszerűtlen bekötés miatt következnek be, a mosógépre kapott garancia sem érvényesíthető. Szóval mérés nélkül ne álljunk neki a mosógép bekötés teendőinek. Ha bizonytalanok lennénk, inkább hívjunk szakértőt, minthogy a fent említett, meglehetősen kellemetlen eset nálunk következzen be. A szakszerű bekötéshez hívjon minket! +36 30 949-2052

Persze ritka az, hogy ennyire romboló lenne egy mosógép. Nem sűrűn kel életre egy ilyen berendezés - legalábbis ennyire. Az viszont nem ritka, hogy a normálisnál jobban rezeg a készülék. Ami leginkább akkor fordul elő, amikor nem állítanak vízszintet a házilagos mosógép bekötést választók. Ez gyakran kimarad. Hiszen egy kis egyenetelenségből mi gond lehet? - vélekednek. Pedig, ahogy a fenti példa is mutatja, bizony könnyen megvan a baj. És nem csak a rázkódásra gondolunk. Ha a mosógépben lévő alkatrészek sem tudnak a rendeltetésüknek megfelelő irányban mozogni, esetleg megfeszülnek, hamar tönkremennek. Aztán csak csodálkozunk, ha egy szinte új mosógép pár éven belül egyszer csak megáll, nem mos tovább.

Szóval kis vízszintbeli különbség akár nagy veszteséggel is járhat - Erre sok, a mosógép bekötésével házilag próbálkozó nem gondol.

Úgyhogy nem érdemes kihagyni a vízszint mérés folyamatát a mosógép bekötésekor. Plusz pénzbe nem kerül, legfeljebb egy kis extra időt kell áldoznunk minderre. Különösebb készségek sem szükségeltetnek a vízszint beállításához. Igaz, vízmérték nem árt. Erről azért előre gondoskodni kell. Aztán, ha minden rendelkezésre áll, annyi csak a teendő, hogy hajtsuk ki - vagy be - a mosógép frontjának alján lévő csavargatható lábakat annyira, hogy meglegyen a vízszint. Azt azért hozzátennénk, hogy ilyenkor nem árt, ha van egy kis segítségünk. A készüléket ugyanis kicsit meg kell emelni. Az pedig a fürdő legkisebb sarkában egyedül guggolva nem mindig egyszerű. Szóval, ha mosógép házi bekötését választjuk, valaki legyen mellettünk, egyébként könnyen lehet sérülés a szerelésből. Kinek hiányzik ez?

Ha a vízszint megvan, jól állunk. De még mindig nem értünk el a bekötéshez. Előbb még a dobrögzítő csavarokat is el kell távolítani a berendezésből. Erre még jobban figyelnünk kell, minta vízszintre. A helytelen beállítás is tud kárt tenni a készülékben, de az általában még javítható. Viszont, ha a dobrögzítő csavarokat felejtjük a készülékben, már az első mosás után dobhatjuk ki a készüléket. Azok ugyanis arra szolgálnak, hogy a szállítás közben is fixen tartsák a dobot. Semmi más funkciójuk nincs. Szóval a bekötéskor ezeket vegyük ki, majd ellenőrizzük, hogy a dob teljesen elforog-e. Győződjünk meg arról, hogy nem maradt benn egyetlen csavar sem.

Ha ez is rendben, akkor mehet a helyére a készülék. És jöhet a mosógép bekötés utolsó fázisa: a konkrét bekötés. Az utolsó lépés, hogy a vízcsövet a sarokcsapra, a szennyvízcsövet pedig szifonra kössük. Már, ha ezek rendelkezésünkre állnak. Amennyiben ezek nincsenek azon a helyen a fürdőben, ahova a mosógép kerül, hívjunk vízvezeték szerelőt. Majd ő megoldja, hamar szerel kiállásokat. Ha viszont ezek adottak, csak rácsatlakoztatjuk a mosógépet, illetve bedugjuk a villásdugót a konnektorba. Ezután még egyszer ellenőrizzük le, hogy a dob elforog, majd jöhet a próbamosás.

Nagyjából ennyi a mosógép bekötés. Nem nagy ördöngösség, de lehetnek buktatók...

Ön kockáztat, vagy inkább szól szakértőnek? Ha ez utóbbit választja, minket reggel hét és este hét óra között elér ezen a számon:

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a mosógépe egy apró figyelmetlenség miatt.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Mosógép
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-03-08 13:23:52