logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Mosógép bekötés gyorsan


Mosógép bekötése fél óra alatt

Mosógép bekötése - egész napos munka helyett egy fél óra alatt

A mosógép bekötés nagyjából fél órás munka. Legalábbis egy tapasztalt vízvezeték szerelő ennyi idő alatt beüzemel egy új berendezést. Már amennyiben nem adódik semmilyen előre nem látott komplikáció. Ha viszont valaki maga próbálkozna, ennél jóval több idővel kell, hogy számoljon. A tapasztalat az, hogy akár egy nap is rámehet a szerelésre, és még akkor sem biztos, hogy minden száz százalékos lesz. Ettől függetlenül meg lehet próbálni, de azért néhány alapvető tudnivalóval azért nem árt tisztában lenni.

Nézzük hogyan lesz tökéletes a mosógép bekötése

Sokakban merül fel a kérdés: Ha valaki maga köti be a készüléket, nem veszik a garancia? Nem. Általában a garanciának nem feltétel, hogy szakszervizzel szerződött vízszerelő üzemelje be a mosógépet. Az első kérdés megválaszolva.

Gebe László +36 30 949 2052
Mosógép bekötés

Jöhet a következő: Hogyan kezdődjön a mosógép bekötése?

Mindenképpen a gyártótól kapott használati utasítás áttanulmányozásával. Majd nézzük át, hogy minden szükséges tartozékot megkaptunk-e a készülékhez. Ha valami netán hiányozna - mondjuk mert használt készüléket vásárolt -, háztartási gépalkatrész áruházban vagy nálunk is beszerezheti.

Minek kell pontosan a “csomagban” lennie? - Ezek nélkül nem megy a mosógép bekötése.

Szükség lesz tehát
  • 4 darab műanyag zárókupakra,
  • befolyó- és kifolyócsövekre.
Illetve opcionális:
  • az akasztó,
  • a mágneses vízlágyító a vízkiálláshoz.
Jó ha megvan minden alkatrész, de a jó szerelő tudja, hogy megfelelő szerszám nélkül sem megy a szerelés.

A mosógép bekötésekor kelleni fog
  • csőfogó,
  • dugókulcs (krova) vagy akkus csavarhúzó.
Ha ezek mind rendben vannak, jöhet a konkrét szerelés. Először a régi mosógépet kell eltávolítanunk. Ehhez azonban először a gépet teljesen áramtalanítani kell. Illetve a vízellátását is meg kell szüntetni. Arra azonban készüljön fel, hogy víz még így lesz a készülékben, ezért néhány törölközőt, rongyot mindenképpen készítsen ki. Mosógép bekötés házilag
Mosógép

Most jön a mosógép bekötése

Már amennyiben az új készüléket hagytuk legalább négy órát állni. Ha letelt ez az idő, tegyük a helyére a készüléket. Aminek nem kell feltétlenül a kiállások közelében lenniük. A ki- és befolyócsövek akár toldhatók is.

Amiről viszont sokan elfeledkeznek: a mosógép bekötése áramellátás nélkül nem fog menni. A készülék energia nélkül nem működik. Konnektornak tehát lennie kell a közelben.

Ezután jön egy nagyon fontos lépés. Ezt nem szabad kihagyni. Távolítsa el a dobrögzítő csavarokat! Ezeket a mosógép hátulján találja. A csavarok egyébként arra szolgálnak, hogy a mosógép szállítás közben ne mozogjon, vagyis ne verje szét az üstöt, a fűtőszálat és a többi környező alkatrészt. Ha ezt a műveletet kihagyjuk, nagy kárt tehetünk a mosógépben. Akár teljesen tönkre is tehetjük.

Amikor ezzel megvagyunk, eltávolítottuk a szállítási csavarokat, fedjük le a tartozékként kapott műanyag zárókupakokkal a keletkezett nyílásokat. Majd csatlakoztassuk a befolyócsövet, más néven nyomócsövet.

A következő lépés, hogy a vízkiállásra tegyük fel a mágneses vízlágyítót. Amennyiben ez nem volt a tartozékok között, szerezzünk be egyet. Ezzel tudjuk ugyanis megóvni a mosógépet a vízkőlerakódástól. Vagyis a készülék élettartamát ezzel jelentősen megnövelhetjük. Mosogatógép bekötése

Mosógép bekötés - Csatlakoztassuk a készüléket a vízkiállásra

Innen kapja majd a mosógép a vizet, és ide kerül a korábban már említett mágneses vízlágyító is. A mosógéphez tartozékként kapott ¾ colos cső általában csak másfél méteres, ezáltal sok mozgásterünk nem lesz. De, mint ahogy azt fent már írtuk, ez bármikor toldható. Bár, ezt jobb azért szakemberre bízni. Egyébként a cső pipa vége kerül a mosógép ¾ colos csatlakozójára. Ezt nem nagyon lehet elhibázni. A mosógépnek általában csak egy ilyen csatlakozója van. Fontos: a tömítéseket ne feledjük, egyébként hamar vízszivárgást tapasztalhatunk.

Mit tegyünk, ha a mosógép aquastop-os befolyócsővel szerelt?

Gyakorlatilag mindent ugyanúgy kell tenni. Ennek a megoldásnak egyébként az a lényege, hogy rendszer közvetlenül a befolyó csőnél zárja el a vizet. Így szakadás esetén sem fog ömleni a víz a fürdőszobába.

Csatlakoztassuk a kifolyócsövet is

Ez a harmadik lépés. A kifolyócsövön a használt piszkos víz fog távozni a mosógépből, így értelemszerűen lefolyóhálózatba kell kerülnie ennek a víznek. A legjobb megoldás, ha a falon található vízleeresztő nyíláson távozik a szennyvíz. Erre a kiállásra bilincses rögzítő megoldással rögzítsük a tömlőt. Amennyiben nincs ilyen kiállás a fürdőszobában, a mosdóba vagy a fürdőkádba kell engednünk a mosásból maradt szennyvizet.

És ha már szennyvíz, meg kell említenünk, hogy kifolyócső csatlakozásából, a mosógép szifonból létezik külső és falba épített is. Amit azért érdemes tudni, mert ez alkatrész szolgál arra, hogy szennyvízelvezetőből ne jusson be a bűz a mosógépbe. Illetve ha dugulást észlelünk, először itt célszerű a hibát is keresni. Ugyanis a rendszer ezen részén akadnak el a ruhákból kiázott ruhafoszlányok és a megmaradt mosószerdarabkák. Vagyis ügyelni kell arra, hogy a kivezetés ezen része jól hozzáférhető legyen. És ez főleg a beépített szifonoknál érdekes. Nem szabad, hogy a burkoló hozzáférhetetlenül beépítse a falba.

Látszólag ezzel kész a mosógép bekötése. De csak látszólag. A lábak beállítása a mosógép vízszintbe állítása ugyanis még csak ezután jön. Amennyiben ezt kihagyjuk, a mosógép a használat során nagy valószínűséggel ugrálni fog. A vízszintet a mosógép első lábainak ki-be tekergetésével tudjuk beállítani. Ehhez a művelethez általában csőfogóra van szükség.
bekötés

Akkor jöjjön az utolsó lépés - Majdnem kész a mosógép bekötése

A beállítás után már csak az van hátra, hogy bedugjuk a konnektorba az elektromos csatlakozót és indíthatjuk a készüléket. Pontosabban még ez előtt még győződjünk meg arról, hogy földelt-e az aljzat. Mivel a mosógép váza fém, a földelés kötelező. Vízszerelés Budapest

Most vagyunk kész. Nem egyszerű tehát, de laikusnak sem lehetetlen a mosógép bekötése. Viszont az meg kell jegyezni, hogy hibázásra bőven van lehetőség. Ezért ha biztosra menne, inkább hívjon szakértőt. Így nem megy el egy egész napja és nem is kockáztat.

Budapesten, Pest megyében hívjon minket!

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052

Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a mosogatógépe egy apró figyelmetlenség miatt.

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Mosógép
bekötés
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-10-29 08:08:21