logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Beépített WC tartály javítása


Belső és külső WC tartály javítás házilag

Belső és külső WC tartály javítása – egyszerűen, otthonosan, szakszerűen

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 7 órától (ünnepnapokon is).

Gázkészülék felülvizsgálat, karbantartás, tisztítás javítás, csere. Arcképes gázszerelői igazolvány száma: Gebe László G/008333

Vállaljuk cirkók, kazánok, vízmelegítők, konvektorok gázfűtés és gázszerelési munkáit.
  • Átfolyós gáz vízmelegítő javítás Budapesten, Pest megye
  • Cirkók, vízmelegítők, konvektorok
  • Bojlerek, gázbojlerek
  • Gázkazán karbantartást, tisztítást,
  • FÉG gázkazán szerviz, javítást, tisztítást,
  • Hévíz gázbojler javítás, csere
  • Éves karbantartások, Gázkészülék-fűtésszerelő
Belső vagy külső legyen-e a WC-tartály? A kérdés különösen akkor indokolt, ha új építésű lakásoknál, házaknál, nyaralóknál, üzleteknél, műhelyeknél kell eldönteni, hogy falba beépített vagy falon kívül elhelyezett legyen-e az a bizonyos tartály. Manapság a legtöbben inkább a beépített változatot helyezik előtérbe, bár sokan megjegyzik: ezzel viszont azt kockáztatják, hogy esetleges meghibásodás esetén netán falat is meg kell majd bontani. Megnyugtatjuk: csak a legvégső esetben.

Lakásfelújításkor érdemes elgondolkodni azon, maradjon-e a régi, falon kívüli WC-tartály, vagy a falba beépített változatot részesítsük előnyben

Előfordulhat persze az is, hogy a fürdőszobák, a mellékhelyiségek felújításakor kell és érdemes azon elgondolkodni, maradjon-e a korábban kiépített, falon kívül elhelyezett WC-tartály, vagy – ha már úgyis bontani kell – inkább a beépített változatot részesítsék-e előnyben. Tény, hogy esztétikusabb megoldás ez utóbbit választani, de semmit se von le a lakás, a ház vagy bármilyen más létesítmény értékéből, ha falon kívül van a WC-tartály. Ha meghibásodik, így is, úgy is javítani kell. És ahhoz nem kell feltétlenül kibontani a falat. Már ha hozzáértő szerelőt hívunk.
WC tartály 1

WC tartály javítása - a leggyakoribb hibák

Kezdjük is mindjárt a beépített WC-tartályoknál előforduló leggyakoribb hibákkal. Ezek egyike, amikor láthatóan folyamatosan szivárog, enyhén csordogál a víz a WC-csészében, továbbá hallható a betöltő szelep időnkénti szisszenése. Mindez arra enged következtetni, hogy meghibásodott a szelep, illetve tönkre ment a leeresztő szelep gumitömítése, ami a tartály vizének állandó túltöltését eredményezi. De az is meglehet, hogy fennakadt a betöltő szelep vízszint szabályozója. És ez nem csak bosszantó, hanem költséges is, már ami a meghibásodás „eredményét” illeti. Az elfolyó vizet ugyanis ki kell fizetni.

A túlfolyás következtében, ami látszólag csak csordogálást jelent, naponta akár öt-nyolc, esetenként még ennél is több vizet elengedünk a lefolyóba. Kár érte.

A hiba tényleges okát persze csak úgy tudjuk megállapítani, ha leszereljük a helyéről az úgynevezett nyomólapot. Ez az a fém lapocska, amin a nyomógombok elhelyezkednek. Ennek az eltávolítása után tudunk hozzáférni az esetlegesen meghibásodott alkatrészekhez. És itt jön az első probléma: ez pedig a nyomólap eltávolítása, ami hozzáértők számára nem gond, viszont a laikusoknak nehézséget okozhat.

Ezek a fedőlapok a legtöbb típusnál viszonylag egyszerűen kipattinthatóak. Egy lapos szerszámmal – például csavarhúzóval – alányúlva meg lehet találni a rögzítési helyeket, és utána már elég könnyű a nyomólap kiemelése.
WC tartály 2

A beépített WC-tartályoknál legtöbbször a töltőszelep hibásodik meg, mégpedig azért, mert rárakódott a vízkő vagy más szennyeződés

WC tartály javítás házilag - lépésről lépésre

Ha ezzel a művelettel megvagyunk, következhet a belső panel lebontása, majd pedig a leemelése. A középen található fehér tolórudak tetején levő egy-egy bepattintható nyelvet még a szerelőkeret eltávolítása előtt ki kell emelni, aztán a keretet rögzítő csavarok kihajtása után már le is emelhető a szerelőkeret. E mögött van még egy belső térelválasztó lap, ami megakadályozza a víz kifröcsögését és leszorítja a tolórudakat.

Most érkezünk el oda, hogy beleláthatunk a tartály belsejébe. De még mielőtt bármit is megmozdítanánk, zárjuk el a tartály feletti szakaszoló csapot, majd pedig szereljük le a betöltő szelepre csatlakozó műanyag csövet. A beépített WC tartályoknál legtöbbször a töltőszelep hibásodik meg, mégpedig azért, mert rárakódott a vízkő vagy más szennyeződés, így nem tudja tenni a dolgát. A legegyszerűbb ilyenkor kicserélni a töltőszelepet.

Ha a tartályban megfelelő a víz szintje, ám a töltőszelep csak ritkán ereszt vizet a tartályba, akkor a leeresztő szelep gumitömítésével lesz a gond. Ha azt kicseréljük, bízhatunk benne, hogy megszűnik a vízfolyás. Ha már „benne vagyunk a tartályban”, érdemes az egész szelepegységet alaposan letisztítani, hiszen a vízkő minden működő alkatészre rárakódik, így gátolhatja azoknak a működését.

Előfordulhat persze, hogy eltörött a beépített WC tartály valamelyik műanyag alkatrésze. Sajnos fel kell készülni arra is, hogy pont azt az alkatrészt fogjuk nehezen beszerezni, amelyik meghibásodott, így akár hetekig is elhúzódhat a javítás. Ha szakembert hív, ez nyilván ritkábban okoz gondot, ráadásul a hozzáértő azt is tudni fogja, érdemes-e cserélgetni a hibás alkatrészeket, vagy egyszerűbb és gyorsabb megoldás, ha kicserélik a komplett tartályt.

Az úgynevezett márkás, vagy inkább többet forgalmazott beépített WC tartályokhoz, mint például a Grohe, a Geberit, a Schell és az Alkaplast, könnyebb alkatrészt találni, ezért aki még előtte van annak, hogy milyen tartályt válasszon, inkább ezek között a márkák között döntsön.

A falon kívül elhelyezett, közkeletű elnevezéssel a külső WC tartályok szinte ugyanazokat a hibákat szokták produkálni, mint a beépített társaik

Ezeknél is az egyik leggyakoribb tapasztalat, hogy szivárog, csordogál a csészében az öblítővíz. És a hiba forrása is nagyjából megegyezik azzal, amit a beépített tartályoknál már feltérképeztünk. A dolgunk azonban annyival könnyebb, hogy itt nem kell a fal mögött „dolgoznunk”. Elég, ha levesszük a tartály fedőlapját, hiszen azáltal szinte az egész berendezés ott lesz a szemünk előtt.

Menjünk sorjában! WC tartály javítása egyszerűen - Először is zárjuk el a külső szakaszoló szelepet, ami minden esetben ott van a tartály közelében. A hiba leggyakoribb oka, hogy rosszul zár a leeresztő szelep, illetve meghibásodott a töltőszelep. Ez a probléma ugyanúgy visszavezethető a vízkő vagy más szennyeződés lerakódására, mint a beépített WC-tartályoknál.

A szelep persze akkor se zár rendesen, ha az öblítő kar elakadt, ami szintén a vízkövesedés velejárója. Miután kiszereltük a szelepet, a vízkövet tömény ecetes vagy citromsavas áztatással viszonylag könnyen eltávolíthatjuk.

Vizsgáljuk meg a záró gumitömítést is, csakúgy, mint a fentebb részletezett esetben. Győződjünk meg továbbá arról is, hogy akadálymentesen tud-e mozogni a tartály töltőszelepének a vízszintet szabályozó rudazata.

Túlfolyást okozhat még a leeresztő szelep is, ha az alsó gumi tömítés felülete nem sima, illetve az alatta levő leeresztő nyílásra szennyeződések rakódtak. A kopott tömítést egyértelműen cserélni kell, ugyan így a hibás töltőszelepet is. Ezeket könnyű beszerezni a szerelvényboltokban. Ha a műanyag lehúzó kar vagy valamelyik tartóbak törik el, ezeket is újakkal kell pótolni.

Ha mégse házi módszerrel próbálkozna a beépített vagy a falon kívüli, meghibásodott WC tartály javításával, hívjon minket Budapesten és Pest megyében!

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logó
A Gebe Kft. munkatársai olcsón, gyorsan és írásos garanciával végzik a vízrendszerek és készülékek szerelését, javítását és duguláselhárítását. Ha a WC csészét kell kicserélni, akkor is számíthat ránk.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Képek forrása: ezermester.hu
WC tartály 2
WC tartály 1
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2020-11-15 08:27:37