logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Vízvezeték kiépítése


Vízellátás a kúttól a pohárig

A vízvezeték szerelő így építené ki a rendszert

Ugye, micsoda nagyszerű érzés! Megnyitjuk a csapot, és a víz már csurog is a poharunkba. A hétköznapok során ez persze nem sok embert villanyoz fel, mondhatnánk: a világ egyik legtermészetesebb folyamatáról van szó. Legföljebb akkor gondolkodunk el azon, hogy honnan és milyen módon jut el a víz a kúttól a pohárig, amikor valamilyen hiba miatt kimarad vagy akadozik a vízszolgáltatás, és vízvezeték szerelő után kell nézni. Illetve azokat érdekelheti a téma, akik még csak reménykednek abban, hogy lesz víz a poharukban, de előtte be kell vezetni azt a lakásba, a házba vagy a nyaralóba. Nekik segítünk most egy kis vízvezeték ismertetéssel.

Az első lépés: földbe helyezett csővezetéket kell kiépíteni a vízvételi hely és a lakás között. Itt vannak a harmadik generációs KPE csövek

A vízvezetékünk kiinduló pontja lehet, mondjuk egy ásott vagy fúrt kút – például a nyaralóknál -, de a legtöbb esetben a közüzemi vízszolgáltató által a kerítés közelébe, attól legföljebb egy méterre telepített vízmérőaknától érdemes elindulni. Az eljárás minden esetben ugyanaz: földbe helyezett csővezetéket kell kiépíteni a vízvételi hely és a lakás között. Maradjunk most annál a megoldásnál, amikor közüzemi vízszolgáltató rendszerhez csatlakozunk. Vízszerelés Budapest

Hol vannak már a húsz-harminc évvel ezelőtt alkalmazott acél vagy horganyzott csövek, szerelvények? Ezek idejét múlt megoldások, úgyhogy ne is foglalkozzunk velük. Nézzük a legkorszerűbb anyagokat! A vízvezeték szerelők – ahogy az önjelölt vízbekötők, merthogy ilyenek is léteznek – elsőként is a szükséges anyagokról döntenek. Meg persze a méretekről.

Manapság a szabadtéri, főleg a földárokba fektetett csöveknél a polietilén anyagú, úgynevezett KPE vagy KM nyomócsövek használatosak. Ezek a korszerű anyagok a régebbi acélcsöveknél sokkal könnyebben megmunkálhatóak és szerelhetőek. A legnagyobb előnyük mégis az agresszív vízzel szembeni ellenálló képességük. Az ilyen csövek felhasználásakor mintegy 50 éves élettartammal lehet számolni. Ezeknek a relatív nyomásállósága is magasabb a régebben alkalmazott acélcsövekénél. Ezt a homogén anyagminőségnek és a korszerű csőkötő anyagoknak, idomoknak (szakszóval: fittingeknek) köszönhetik. Mosogatógép bekötés Budapest

Ezekből a csövekből a víz lakóházakba történő bevezetésénél Ø20 és Ø25 milliméteres belső átmérőjűt szokás alkalmazni. A KPE csövek ebben a mérettartományban 200-300 méter hosszú tekercsben készülnek, azaz a szükséges csőszakaszt egy darabban beszerezhetjük. A biztonságos üzemeltetéshez az úgynevezett harmadik generációs KPE csövekből az MRS 10, 0 (PE 100); SDR 17, 6 PN 12, 5 bar minőségűt érdemes választani – tanácsolják a szakértők, köztük a vízvezeték szerelők.

A csővezetéket a kiásott földárokba, a fagyhatár alá, azaz mintegy 120 centiméter mélyre, egy darabban, tehát toldás nélkül, lehetőleg kígyóvonalban kell lefektetni. Ha szigeteljük a vezetéket, csökkenthető az árok mélysége. A földárok szélessége 40-60 centiméter között legyen. 4-5 méteres szakaszonként apró szemcsés talajjal terheljük le a vezetéket, aztán jöhet a nyomáspróba. Ha a cső tartja a nyomást, visszarakhatjuk az árokba a talajt. A vezeték köré és felette érdemes homokot tölteni, efölé pedig "Vigyázz ivóvízvezeték" feliratú műanyag szalagot fektetni. WC tartály szerelés
WC tartály

A lakáson belüli munkálatokhoz a vízvezeték szerelő ajánlhat például rézcsövet, amit falban vagy azon kívül is el lehet helyezni

A csővel így megteremtettük az összeköttetést a vízmérőakna és a lakóház között. Következhet a belső szerelés, majd a két rész egyesítése.

A nyomócső épületen belüli részén szokás elhelyezni az ingatlan, jelen esetben a lakás vagy családi ház vízhálózatának a főelzáróját. Ez rendszerint egy a falba süllyesztett sarokszelep, illetve falon kívüli vezeték esetén egy átmenő szelep. A legkorszerűbb rendszereknél ma már úgynevezett háromjáratú tisztítószelepet alkalmaznak. Ennek a segítségével - a szakaszolót elzárva – szerelvényeket lehet cserélni az épületen belüli vezetéken, továbbá el lehet végezni az esetleges javításokat, majd pedig a szennyezett vizet leengedve ki tudjuk tisztítani a vezetéket. Ha gondos előrelátással lágyítani, szűrni szeretnénk a beérkező vizet, ám a vízmérőaknába nem építettünk be egy ilyen célt szolgáló berendezést, akkor ezt is itt szereljük be a rendszerbe.

Az épületen belüli vezetéket vagy a falsíkon kívülre, vagy rejtetten, a falsíkjába besüllyesztve szokás kiépíteni, ez utóbbi a gyakoribb.

Ennél a munkafázisnál újra dönteni kell, hogy milyen anyagokkal és milyen méretű csővezetékekkel, illetve közbeiktatott idomokkal dolgozunk. A vízvezeték szerelő ajánlhat például rézcsövet, ami kicsit költségesebb megoldás, mintha műanyag vezetéket építenénk ki. A rézcsövek tagadhatatlan előnye, hogy a hideg és a meleg vízre, valamint gázvezetékként is fel lehet használni azokat. 15 és 18 milliméteres névleges átmérővel készülnek kemény, félkemény és bevonatos minőségben. A hátrányuk viszont, hogy kitűnően vezetik a hőt, emiatt a hidegtől és a túlmelegedéstől szigeteléssel leszünk kénytelenen megvédeni a rézből vagy rézötvözetből készült vezetékszakaszokat.

A hőszigetelést a legegyszerűbben polifoam anyagú, megfelelő átmérőjű, előre gyártott, a rézcsőre ráhúzható műanyag szigetelés alkalmazásával tudjuk elérni és biztonságossá tenni. Lehetőségünk van azonban arra is, hogy a falazatban kialakított horonyba helyezzük a rézcsöveket. Ilyenkor a hőszigetelésre csak fűtetlen falrészen elhelyezett vezetékeknél lesz szükség. A szigetelés egyúttal remekül tompítja a vezetékekben keletkező hangokat is. Mert ne feledjük, hogy a víz áramlása zajhatással is járhat.

A vezetékeket manapság már a berendezéseket magába foglaló szerelvénypanelekben is el lehet helyezni. A rézvezetéket a hagyományos szerelvényekhez sarokszeleppel, és az ahhoz szükséges mérettel menetesen csatlakozó hollandis véggel szerelt, fémfonatos, flexibilis csőszakasszal csatlakoztathatjuk. Vízszerelő tippek

A különféle műanyag csöveket és idomokat használva akár magunk is könnyen vízvezeték szerelők lehetünk

A legkorszerűbb megoldások közé tartozik, és talán olcsóbb alternatívát is kínál a műanyag csövek és idomok használata a lakáson vagy családi házon belüli szerelvényezéshez.

Ezekről a lehetőségekről is írtunk egy korábbi bejegyzésünkben, amit itt lehet elérni

Használhatunk például térhálósított polietilén csőből és sárgaréz kötőelemekből kialakított hajlékony csőanyagot is. Ilyen a többi között az ALPHACAN csőrendszer.

Ez az úgynevezett térhálósított polietilén cső kiválóan alkalmas hideg- és melegvíz-hálózatok kialakítására, valamint oxigéndiffúzió ellen védett formában fűtési rendszerek kialakítására is. Ugyanolyan stabil, akár a fémből készült csövek, emellett hőmérséklettűrő, 90 fokon, 4 bar nyomás és folyamatos használat mellett is.

A cső szerelése rendkívül egyszerű, néhány célszerszám igénybe vételével szinte bárki házilag is könnyen elvégezheti az ezzel történő szerelvényezést, egyes esetekben a már meglévő vezetékrendszer toldását, kiegészítését. Nincs szükség a munkálatok során menetvágásra, ragasztásra, forrasztásra vagy hegesztésre. Számos előnye közé tartozik még, hogy korrózióálló, nem kell festeni, hajlékony, könnyű és nem vezeti az elektromos áramot.

A csőkötéseket úgynevezett mechanikai szorítókötéssel tudjuk létrehozni, amiket a rézidomokhoz tartozó gyűrűkkel fixálunk.

Ha további szakértői tanácsra van szüksége, hívja az ön vízvezeték szerelőjét!

Gebe László +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Vízvezeték szerelő Budapesten és Vízvezeték szerelő Pest megyében

WC tartály
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-09-07 13:29:50