logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Bojler csere villanybojlerre


Gázbojler cseréje villanybojlerre

A villanybojler szerelő abban is segít, hogy gazdaságos legyen az új készülék működtetése

Akiknek gázbojlerjük van, nagyon ritkán gondolnak arra, hogy villanybojlerre váltsanak. Sokan nem is gondolnák, hogy ez is egy alternatíva a korszerűsítésre. Pedig nagyon is életképes ötletről van szó. Ráadásul sokkal egyszerűbb a villanybojler beüzemelése, mint egy gázos változaté. És most itt nem a fizikai bekötésre gondolunk, hanem a bürokratikus teendőkre. A gázos bojler csere ugyanis számos engedélyeztetési eljáráshoz kötött. Sok esetben gázterv készítésére is szükség van, illetve a kéménybélelés is ritkán úszható meg. Már amennyiben egy régebben épült társasházban cserélnénk korszerűbbre a vízmelegítőt vagy a bojlert. Új épület esetén valamivel egyszerűbb a helyzete a bojlerszerelőnek.

Ha egyszerűbb, de hatékony kivitelezés a cél - a villanybojler szerelő segít

A gázbojler beszerelésével szemben a villanybojler bekötéséhez csak arra van szükség, hogy az elektromos hálózat bírja a készülék teljesítményét. Ha adottak a feltételek, jóval egyszerűbb a villanybojler beüzemelés.

Szóval, ha a gázos bojler bekötésével járó plusz utánajárások és extra költségek miatt halasztanánk csak a korszerűsítést, mindenképpen nézzük meg a villanybojler bekötésének lehetőségét. Pontosabban kérdezzünk meg erről villanybojler szerelőt. Hiszen laikusként valószínűleg nem tudjuk azt megítélni, hogy nálunk működhete-e a gázbojler cseréje villanybojlerre.

A tapasztalatunk alapján egyébként az esetek többségében ennek nincs akadálya. Legalábbis akkor, ha újabb vagy felújított lakásról van szó. Azaz, ha a villamos hálózat is korszerű, akkor biztosan elbírja a rendszer a nagy fogyasztónak számító villanybojlert.

Amennyiben ez nem így van, meg kell fontolni a villanybojler bekötést. Ha alulméretezett a rendszer, illetve a villanybojler teljesítménye nagyobb, mint az lehetne, az életveszélyessé teszi annak használatát. Így ugyanis a túlfeszültség miatt könnyen keletkezhet tűz.

Szóval mielőtt elhatároznánk, hogy mostantól villanybojlerből nyerjük a melegvizet, feltétlenül beszéljünk villanybojler szerelővel. De ne csak erről kérdezzük meg a szakértőt. Ha nálunk is beköthető a villanybojler, arról is informálódjunk nála, hogy a mi igényeinkhez és a lakásunk méreteihez igazodva mekkora bojler lenne az ideális. Ha így teszünk, a villanybojler szerelő a takarékosságot szem előtt tartva fog ajánlani készüléket.

Legalábbis mi minden esetben figyelünk erre. Nem szeretnénk ugyanis se alul-, se túlméretezni a bojler kapacitását. Gondoljon csak bele, milyen érzés az, amikor zuhanyozás közben elfogy a melegvíz - merthogy a kisebb kapacitással rendelkező bojlernél ez megesik. Míg az átfolyós vízmelegítő folyamatosan melegíti a vizet, a bojler csak annyi meleg vizet ad, amennyit előre felmelegített. Szóval a várható kapacitás meghatározása rendkívül fontos dolog. De ez csak az úgymond tiszta munka, a “piszkos” teendők majd a tervezés után jönnek. A gázbojler cseréje villanybojlerre ugyanis ugyanúgy igényel gyakorlati tudást, mint a gázbojler bekötése. Viszont itt nem a gázszerelés, inkább a villanyszerelés és a vízszerelés terén kell jártasnak lennie a bojler szerelőnek.

Magunk semmiképpen ne próbálkozzunk meg a bekötéssel. Bármennyire is egyszerűnek tűnik a gázbojler cseréje villanybojlerre, rendkívül veszélyes dolog. Csak két körülményt mondunk: elektromos áram és vizes helyiség... Ez a két tényező csak körültekintő, szakszerű közreműködés mellett hozható össze.

És akkor a szerelés közvetlen veszélyeiről nem is beszéltünk. Meg aztán ott van a garancia kérdése is. Ha magunk próbáljuk meg bekötni a villanybojlert, egyből elvész a jótállás. De ez még hagyján. A szerelésben nem kifejezetten jártas “kollégák” valószínűleg a készülék bekalibrálásában sem ügyeskednek. Így hiába vesz valaki takarékos, kapacitásban is ideális villanybojlert, ha az nem fog a mi igényeinknek megfelelően működni.
Villanybojler

A villanybojler szerelő gazdaságos működésre állítja be a készüléket

Aztán, ami még a takarékos üzemeltetéshez tartozik: a villanybojler akár éjszakai árammal is működtethető. Ezt sem árt tudni. Úgyhogy, ha a bojler szerelő nem hívja fel erre a figyelmünket, kérdezzünk rá mi.

És, hogy kicsit visszatérjünk a beállított hőfokra: ezt sokan hajlamosak félvállról venni, pedig a bojler élettartamára nézve rendkívül nagy a jelentősége. Persze az is számít, hogy nekünk kellemesen meleg víz folyjon a csapból. De az sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű vizet tárol a bojler egész nap. Ha túl forró a víz, a fűtőszál az átlagosnál hamarabb vízkövesedik. Pont úgy, ahogy az egyik ügyfelünknél is történt. Ő annak idején, amikor a villanybojlert beüzemelték egy szerelővel, az kérte, legyen minél melegebb a víz. A kérésnek a szerelő eleget is tett. Jól “feltekerte” a hőfokszabályzót. Csakhogy a bojler egy bizonyos idő után elkezdett veszíteni a teljesítményéből. Egyre kevesebb meleg vizet állított elő. Ekkor hívott minket az ügyfél. Kiderült, hogy a pár éves villanybojler azért hibásodott meg idő előtt, mert a bojler szerelő nem gondolt arra, hogy később gondok lehetnek abból, ha a túl melegre állítja a hőfokot. Egyébként az ideális, a legtöbb gyártó által ajánlott hőmérséklet +60 és +65 fok közötti. Ez az a hőfok, amivel az élettartam, a gazdaságos működés és a komfort összehangolható. De ne feledjük az optimális melegvíz előállítási időt sem. Ez a tapasztalatunk szerint ideális esetben 7 óra.

Viszont ez csak egy-két bojler szerelő tanács a sok közül

Persze a többit is szívesen elmondjuk önnek. Hívjon minket, és az ön igényeihez mérten ajánlunk villanybojlert, illetve a bekötést is vállaljuk. De akkor is segítünk, ha az elektromos bojler helyett mégis a gázos megoldás mellett marad. Sőt, akkor is számíthat ránk, ha egy régi gázos vízmelegítővel vagy bojlerrel gyűlt meg a baja. Ugyanis korántsem biztos az, hogy pénzügyileg az a legkifizetődőbb, ha egyből új készüléket szereltet. Nem egy olyan háztartásban jártunk már, ahol tervben volt a gázbojler cseréje villanybojlerre, de mi megnéztük a régi készüléket, és felújítottuk azt. A rendszeres karbantartás mellett pedig még most, évek múltán is azzal állítják elő a használati melegvizet a lakásban.

Hívjon minket, és együtt megtaláljuk a legoptimálisabb megoldást!

Mint ön is látja, elhamarkodott lépéseket nem célszerű tenni. Az első teendő mindenképpen az legyen, hogy bojler szerelő szakembert hív, és kikéri a véleményét a cseréről.

Ha Budapesten lenne szüksége segítségre, tárcsázza a mi számunkat!

Gebe László +36 30 949 2052Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a villanybojlere egy apró hiba miatt.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Villanybojler
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-04-06 14:00:38