logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Hajdu villanybojler szerelés


Hajdu villanybojler szerelés, javítás

Ha folyamatosan a vízkővel küzd a Hajdú villanybojler, rövid lesz az élettartama

A Hajdú villanybojler az egyik legrégebb óta és leggyakrabban használatban lévő vízmelegítő berendezés. Amikor üzembe helyezi a bojler szerelő az ilyen készülékeket, a tulajdonosok ritkán kérdezik meg, hogy vajon hány évig fogják gondtalanul használni a berendezést. Ha meg is kérdeznék, a bojler szerelő valószínűleg nem adna egyértelmű választ. A készülék élettartama ugyanis leginkább attól függ, milyen gyakran vízkőtelenítik a bojlert. Mert a bojler legnagyobb ellensége a vízkő. Amit legalább kétévente el kell távolítani. Ezt biztosan elmondja minden bojler szerelő, amikor üzembe helyezi a készüléket.

Ahogy a háziasszony rendszeresen vízkőteleníti a vízforralót, úgy kellene legalább kétévente eltávolítani a vízkövet a villanybojlerből

Azt ugye minden háziasszony természetesnek veszi, hogy a konyhai vízmelegítőt, más néven a vízforralót bizonyos időközönként megszabadítsák a benne lerakódott vízkőtől. Mert a készülék belsejében minden egyes használat során látszik a vízkő képződés. A villanybojler hasonló elven működik, ám mivel ennél a készüléknél zárt térben történik a vízforralás, nem látszik a vízkő képződése. Ettől persze még végbemegy a folyamat, különösen Budapesten, ahol rendkívül kemény a víz. Villanybojler javítás

Képzeljük el, hogy vasaláskor nem közvetlenül a ruhán mozgatjuk a vasalót, hanem egy téglát teszünk a készülék és a ruha közé. Hosszú időbe telik, amíg a tégla felmelegszik a vasalótól, és hőt ad át a vasalandó ruhának.

Valahogy így működik a bojler is, amikor sok benne a vízkő, ami körbe veszi a fűtőszálat. Minden egyes melegítési fázisnál előbb a vízkövet kell felmelegítenie a bojler fűtőszálának, és a hő csak azt követően jut el a vízhez. Ehhez pedig többletfogyasztásra, hosszabb felmelegítési időre van szükség. Ráadásul a folyamat egészen odáig vezethet, hogy korrodálódik a tartály, ami először a víz csöpögésében mutatkozik meg, de közben tönkre mehetnek a tömítések, végül kilyukadhat a bojler.
Hajdu villanybojler

A Hajdú villanybojlerek 20-25 évig is kiválóan működnek, ha megkíméljük azokat attól a többletmunkától, ami az egyre dagadó vízkővel való küzdelmüket jelenti. Ha nincs vízkő, nincs küzdelem, ezáltal jelentősen megnő a készülék élettartama. Nagyjából ilyen egyszerűen tudja megválaszolni a bojler szerelő azt a kérdést, mitől függ az, hogy hány évig tudunk használni egy Hajdú villanybojlert. Erről persze sokan aztán megfeledkeznek, és csak akkor jut az eszükbe, hogy bizony elmulasztották a készülék kétévente ajánlatos vízkőtelenítését, amikor elkezd csöpögni a víz a bojlerből, észrevehetően megnő az áramszámla, illetve állnak a zuhany alatt, de a csapból nem jön a meleg víz. Olyankor aztán rohannak a bojler szerelőért, mondván: nagy a baj. Villanybojler karbantartás

A baj tényleg nagy, de a készülék talán még megmenthető.

A vízkő a Hajdú és minden más villanybojler legnagyobb ellensége. Akár a garanciáját is elveszítheti a készülék, ha nem vízkőtelenítjük

A vízkőnek a Hajdú villanybojlerben történő fokozott felhalmozódását egyébként az is szokta jelezni, hogy időnként kikapcsol a bojler. Valójában a beépített hő-korlátozó az, ami megszakítja a műveletet. Ennek az alkatrésznek ugyanis az a dolga, hogy megakadályozza a készülék túlmelegedését. A kikapcsolás oka a sok vízkő vagy a hibás hőfokszabályozó.

Ezt az üzemszünetet egyes készülékeknél áramtalaníts után, a fedelet leszerelve az alaplapra illesztett kis kocka oldalán lévő két fekete pöcök, az újabb típusú villanybojlernél a hengeres alkatrész alján lévő piros pöcök benyomásával kiküszöbölhetjük. A visszakapcsolással lényegében megtörtént a bojler javítása, a készülék újra működőképes. Persze csak a következő pár felfűtésig, hiszen a probléma oka, a vízkőlerakódás nem lett megszüntetve. Villanybojler vízkőmentesítés

Érdemes kitérni a bojlerbe szerelt anód szerepére is. Az alkatrésznek az a feladata, hogy maga köré gyűjtse a vízkövet. Ennek két okból van jelentősége. Egyrészt valamelyest tehermentesíti a fűtőszálat, ami így könnyebben melegíti, forrósítja fel a vizet. Másrészt óvja a tartály belsejét a korróziótól, így az tovább bírja rozsdásodás, végső soron kilyukadás nélkül. Mindebből egyenesen következik, hogy időnként tisztítani és adott esetben cserélni is kell az anódot, amivel megint csak sokat tehetünk azért, hogy megnöveljük a villanybojler élettartamát.

Átlagos használat mellett nagyjából másfél-két év alatt következik be az anód túlzott el vízkövesedése, aminek a következtében az anód lényegében elfogy. A bojler pedig rozsdásodni kezd, majd egy idő után kilyukad. Ebből a megközelítésből is látszik, hogy másfél-kétévente muszáj vízkőteleníteni a villanybojlerünket.

A gyártók egyébként szintén a rendszeres karbantartástól teszik függővé a bojler garanciáját, és erre a vízvezeték szerelő minden bekötés alkalmával fel is hívja a tulajdonosok figyelmét. Az Ariston bojlereket például évente kell karbantartani a teljes körű garanciáért, míg a Hajdu bojlereknél ez az időszak két év, de ez csak a tartályra vonatkozik. A garancia letelte után kétévente javasolják a gyártók a készülék vízkőtelenítését.

Hány évig működőképes a Hajdú villanybojler? A bojler szerelő tudja, hogyan lehet megnövelni a berendezés élettartamát

A kérdés tehát, amit az elején már megfogalmaztunk, nagyon is indokolt a bojler tulajdonosok és használók részéről. Vajon mennyi ideig lehet használni, mondjuk egy Hajdú villanybojlert? Mikor jön el az a pillanat, amikor kész, vége, muszáj kicserélni a készüléket?

A Hajdu villanybojlerek a tapasztalatok szerint általában 20-25 évig szolgálnak, mielőtt végleg cserére szorulnak. Ennek azonban feltételei vannak. Bojler szerelés

Az élettartam természetesen nagyban függ a használat módjától. Minél többet, illetve minél többen használják a készülék által felforrósított vizet, annál inkább csökkenhet a várható élettartam – általánosságban ezt lehet mondani.

Kicsit részletesebben:

Minél magasabb hőmérsékleten üzemel a vízmelegítő berendezés, annál gyorsabban használódnak el az alkatrészei. Minél keményebb a víz az adott vízszolgáltató rendszerben – Budapesten például nagyon kemény -, annál rövidebb ideig bírja a bojler. Minél ritkább a készülék karbantartása, annál gyakrabban jelentkeznek a hibák, amik végső soron a bojler cseréjéhez vezetnek.

A hangsúly tehát a rendszeres karbantartáson, a kétévente esedékes vízkőtelenítésen van. Egyébként sem érdemes hagyni, tönkremenni a bojlert azzal a szándékkal, hogy a csere után beüzemelt új berendezés majd jobb, olcsóbb és hosszabb szolgálatot tesz. Ez rossz megközelítés. Az új készülék nem korszerűbb annyival, hogy a kiadott összegeket a villanyszámlán meg lehetne spórolni. Kivételek persze vannak. A Hajdu és az Ariston hengeres készülékek általában “C” energiaosztályúak, ezeknél nincs nagy különbség a régi és az új készülékek között. De egy Ariston Velis Evo téglalap alakú bojler már “B” energiaosztályú. Az Ariston Lydos Hybrid ennél is korszerűbbnek tekinthető, ez jelenleg az egyetlen “A” energiaosztályú készülék, ami a hőszivattyú miatt tud igazán hatékony lenni.

A vízvezeték szerelők nagyjából egyetértenek abban, hogy ha egy húszéves bojler meghibásodik, ami ráadásul 5-10 éve nem volt karbantartva, emiatt intenzíven csöpög is, ott már csak a csodában lehet bízni. Egy tízéves készüléknek egyszeri karbantartással a háta mögött azonban még adnak esélyt. Villanybojler javítás és csere

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a villanybojlere egy apró hiba miatt.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Vízszerelés árajánlat

További hasznos információk: Bojler bekötés, villanybojler szerelés

Hajdu villanybojler
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-09-13 07:47:48