logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Hajdu villanybojler javítás


Ezekre érdemes figyelni

Hajdu és egyéb típusú villanybojlerek javítása, cseréje

Azt hittem, csak a tömítéseket kell kicserélni – nézett a tulajdonos csalódottan a villanybojler szerelő szemébe, akit azért hívott ki, mert csöpögött a víz a készülékből. A bojler szerelő azonban látatlanban is biztos volt benne, hogy a vízkő okozta a problémát, amivel együtt járhat a fűtőszál és az anód meghibásodása, a víztartály belsejének korrodálása, az elektromos vezetékek vizesedése – és persze a tömítések elhasználódása is. Meg azzal is tisztában volt a bojler szerelő, hogy ezt a vízmelegítőt bizony régóta nem tisztították ki. Úgyhogy – vízvezeték szerelőtől elvárható gondossággal – azonnal hozzálátott a készülék szétszedéséhez. Villanybojler szerelés, javítás

Telefon +36 30 949 2052 / hívható 8 órától.

Az emberek többsége nincs tisztában azzal, miért csöpög vagy folyik a víz a villanybojler aljából

A bojler szerelő igyekezett elmagyarázni a meglepett megrendelőnek, hogy a víz csöpögésének bizony számos oka lehet, és ezek szinte mindegyike a túlzott vízkőlerakódásra vezethető vissza. Ezt pedig egyetlen módon lehet megakadályozni: kétévente vízkőteleníteni kell a vízmelegítőt. Különben előjön a csöpögés.

Nézzük is, mi okozhat csöpögést.

Induljunk el a tömítések felől. A vízkőlerakódás miatt valóban előfordulhat, hogy megkeményedik a bojler fűtőszál tömítése, vagy akár az anód tömítése. Ezáltal megszűnik a vízzáró képességük, és elkezd csöpögni a víz a készülék tartályából.

Ha kellő időközönként meg is történik a bojler vízkőtelenítése, de a bojler szerelő elmulasztja (megspórolja) a bojler belső zománcos felületét védő magnézium védőanód cseréjét, akkor elkezdődik a fémből készült tartály és a záró fedél korrodálódása. Ez pedig nem csak csöpögést idéz elő, hanem oda is vezethet, hogy bármikor kilyukadhat a bojler.

A korrodálásnak persze vannak szakaszai, ez egy nehezen prognosztizálható folyamat. Előfordulhat, hogy a vízmelegítő tartályának kilyukadásától még nem kell tartani, ám a bojler záró fedele már korrodált, esetleg lyukas. Ez a fedél egyszerűen cserélhető, a művelettel nyerhetünk egy kis időt, de az anód hiánya így is, úgy is előidézi a tartály kilyukadását.

A bojler szerelő a készülék teljes tönkremenetelét előre vetítő jelként értékeli, ha víz a bojler aljába behegesztett hideg-meleg vízcső valamelyikén csordogál, vagy a záró fedél rögzítő csavarjain jelenik meg, és csöpög az elektromos fedélbe, aminek az aljából aztán kifolyik. Ilyenkor bizony nem túl jó hírekkel szolgál a tulajdonosnak, hiszen könnyen lehet, hogy új bojler után kell nézni. Villanybojler javítás, csere
Hajdu villanybojler

A bojler szerelő ezeket a lépéseket követi, amikor hozzáfog a vízmelegítő karbantartásához

Nem szerencsés tehát elmulasztani a villanybojler rendszeres karbantartását, mert az időközben felhalmozódó vízkő okozta problémák úgy rakódnak egymásra, mint a tartályban a vízkő.

Mit kell tehát elvégezni a karbantartáskor?

 • El kell távolítani a villanybojlerben lerakódott vízkövet, ami csak mechanikus módon, kézzel történhet meg.
 • Ki kell cserélni a régi, elhasználódott fűtőszálat, ahogy az anód cseréjét is meg kell oldani, pontosabban nem szabad elfelejteni vagy elmulasztani.
 • A víztérrel érintkező összes tömítés helyett újakat kell elhelyezni a tartályon, hogy a további csöpögést megakadályozzuk.
És itt érdemes megosztani egy tapasztalatot, amit a több mint négy évtizede működő családi vállalkozásunk villanybojler szerelői és vízvezeték szerelői gyűjtöttek az évek során:

Az általunk végzett bojler javítások 90 százalékánál nem is volt többre szükség, mint amit felsoroltunk

Ez pedig a bojlerek hosszú élettartamának a záloga. Higgyék el, a Hajdú és az egyéb típusú villanybojlerek garantáltan meghálálják a gondoskodást, és hosszú ideig szolgáltatják a meleg vizet önnek és a családjának. Bojler bekötés, javítás

Mi kell ehhez? Nem több, mint amit a bevezetőben emlegetett bojler szerelő tett a meglepett tulajdonos lakásán. Rögvest hozzálátott a készülék szétszedéséhez, vízkőtelenítéséhez, megtisztításához és az elhasználódott alkatrészek cseréjéhez. Milyen alkatrészek cseréje válhat szükségessé? Íme:
 • A bojler biztonsági szelepének a cseréje
 • A nyomáscsökkentő szelep cseréje
 • Az inox bordás bekötőcső cseréje
 • A bojler hőfokszabályzó vagy hő-korlátozó cseréje
 • A belső villanyvezetékek cseréje
 • A korrodálódott alaplap cseréje
 • Ha szükséges, a sarokszelep cseréje
 • A horganyzott vagy a réz idom cseréje
 • A meleg víz merülő cső cseréje

Az összes műveletet persze nem kell feltétlenül elvégezni minden egyes karbantartáskor vagy javítás során, de ezek lehetnek a válaszok a felmerülő hibákra, amiket a villanybojler szerelő igen könnyen fel tud deríteni.

Milyen hibákról van szó? - Íme, a villanybojler szerelő tapasztalatai

A villanybojler fűtőszál csere akkor válik szükségessé, ha annak a külső burkolata megsérült vagy megrepedt. Ez pedig azért fordulhat elő, mert a nagy mennyiségű vízkő az amúgy is nagy igénybevétel mellett még nagyobb hőhatás kifejtésére kényszeríti a fűtőszálat, ami végül nem bírja a megterhelést, és megreped. A fűtőszálat tehát a bojler szerelő minden egyes karbantartáskor alaposan megvizsgálja, s ha szükséges, akkor cseréli.

A magnézium védő anód cseréje ugyanígy indokolt a karbantartás során, mert ez az alkatrész az, amelyik felelős a tartály kilyukadásának a megakadályozásáért. Nagyjából másfél-két évente felül kell vizsgáltatni az alkatrész állapotát, hogy szükség esetén cserélni lehessen az anódot. Ha a csere elmarad, komolyan kell számítani arra, hogy a villanybojler tartálya idő előtt meghibásodik, kilyukad. Ezért a villanybojler szerelő nem mulasztja el, hogy minden egyes bojler javítás alkalmával ellenőrizze az anód állapotát. Villanybojler karbantartás

A bojler nyomáscsökkentő használatára főleg a főváros budai kerületeiben van szükség. Az alkatrész az idő múlásával elhasználódik, ami abban mutatkozik meg, hogy gyengül a feszítő rugója. A tartályban lévő víz felfűtése során ugyanis megnő a víz térfogata, és emelkedik annak a nyomása. Nyomásnövekedés hatására jó esetben nyit a bojler biztonsági szelep, és kifolyik a felesleges víz, így csökken a tartályra és a szerelvényekre ható nyomás. Ha azonban a biztonsági szeleped folyamatosan engedi a vizet, valószínűleg tönkre ment a nyomáscsökkentő. Erre is érdemes odafigyelni.

A meleg víz oldali merülő cső épségéről is rendszeresen, illetve minden javítási művelet során meg kell győződni. Ennek az alkatrésznek a működési elvét a következőképpen lehetne leírni. A bojler tartályában a melegítés hatására rétegződik a víz, a meleg a felső részben gyűlik össze. A meleg víz oldali merülő cső fel van vezetve a tartály tetejéig, és onnan vételezi a meleg vizet. Gyakori probléma, hogy ez a cső korrodálódik, összeesik vagy megreped. Ennek következtében a vízcsap megnyitásakor nem a tartály felső részéből fog kifolyni a meleg víz, hanem a hidegebb rétegekből. Ezért aztán a használónak olyan érzete támad, hogy nem elég a meleg víz. Ez utalhat az alkatrész hibájára, amit cserével mielőbb ki kell küszöbölni.

Az alaplap és a fűtőszál tömítés cseréje az egyik legfontosabb teendő a vízmelegítő karbantartása, javítása során. Amelyik bojler szerelő ezt elmulasztja, hagy hibát követ el. Ezek a tömítések főleg akkor mennek tönkre, ha a fűtőszálat és annak a környékét teljesen ellepi a vízkő. Ilyenkor a hőkorlátozó rosszul érzékeli a víz hőmérsékletét, ezért túlmelegszik a víz a bojlerben. A forróság hatására szétégnek, megégnek, elgyengülnek a tömítések, ami előbb-utóbb csöpögéshez vezet. Mi minden bojler javítás alkalmával kicseréljük az összes tömítést. Bojler szerelés

A bojler vízoldali fix és flexibilis bekötő csöveinek cseréje is időnként szükségessé válik, főleg a 10-15 éve üzemelő, fix bekötésű bojlereknél. Napjainkban egyre elterjedtebbek a rozsdamentes (azaz inox) bordás bekötő csövek. Ezek megfelelő rugalmasságot, tartós és biztonságos kötést tesznek lehetővé. A másik nagy előnyük, hogy a helyszínen méretre gyárthatóak. Ezért mi mindenképpen javasoljuk a villanybojler bekötő csöveinek a cseréjét.

Családi vállalkozásunk bojler (vízvezeték) szerelői a fentiek egyikét se mulasztják el ellenőrizni, ha minket hívnak. Nyugodtan megbízhat bennünk, több mint negyven éve végzünk ilyen és ehhez hasonló munkákat. Hívjon bennünket!

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052

Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 8 és 18 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a villanybojlere egy apró hiba miatt.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Hajdu villanybojler
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2023-09-28 07:46:03