logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Villanybojler szerelés


Nem fűt, nem melegít, csöpög?

Nem fűt, nem melegít, csöpög a villanybojler – legjobb azonnal hívni a vízszerelőt

Nem melegít, nem fűt a villanybojler. Alig folyik a meleg víz, ha folyik is, hamar elfogy. Ráadásul csöpög is a tartály. Lehet, hogy lyukas? Az, bizony nem lenne jó. Csak nem le kell cserélni a vízmelegítőt? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok futnak át az ember agyán, ha problémát tapasztal a villanybojler működésében. Persze ha már eddig eljutott a dolog, akkor aligha aznap kezdődtek a bajok. Vélhetően egyfajta láncreakció indult el.

A legritkább – vagy csak a legvégső – esetben fordul elő, hogy alig fűti a vizet a bojlerünk, ráadásul csöpög is belőle a víz

Ha őszinték akarunk lenni, a legritkább – vagy csak a legvégső – esetben fordul elő, hogy alig fűti a vizet a bojlerünk, ráadásul csöpög is belőle a víz. Általában ugyanis két különböző meghibásodásról van szó. Ha nem melegít, nem fűti a vizet a villanybojler, aminek az a következménye, hogy fürdéskor gyorsan elfogy a meleg víz, akkor nagy valószínűséggel a fűtőszál vízkövesedése van a háttérben.

Ettől rendszerint – persze kizárni semmit se lehet – teljesen függetlenül szokott előfordulni, hogy csöpög a víz a tartályból, aminek viszont számos oka lehet. Ha lassú a csöpögés, a biztonsági szelep vagy a nyomáscsökkentő hibájára gyanakodhatunk. Csöpöghet a víz akkor is, ha korrodálódott a vízmelegítő záró lapja, esetleg megsérültek a tömítések. A nyomáscsökkentő is okozhat csöpögést, ami a legrosszabb esetben a bojlertest kilyukadásához vezethet, és ez bizony repedést is eredményezhet a tartályon.
Villanybojler

És végül az se kizárt, hogy a túlzott vízkövesedés miatt túlmelegedés következett be, ami szintén okozhat vízveszteséget. Az elején emlegetett sokszoros meghibásodás erre utalhat, bár éppen a túlmelegedés elkerülése érdekében van a bojlerben egy szabályzó, ami arra hivatott, hogy ezt megakadályozza.

Egy azonban biztos: semmiképpen nem szabad hozzányúlni a csöpögő bojlerhez, hiszen a víz az elektromos vezetékeket is érintheti. Egyet tehetünk: áramtalanítjuk a bojlert, és hívjuk a vízszerelőt. De miért is a vízszerelőt?

Nálunk evidencia, hogy a bojlerhez – akárcsak a többi háztartási berendezéshez – a legalkalmasabb szerelőt küldjük

A kérdés indokolt, hiszen – éppen az imént említettük, hogy – elektromos probléma is okozhatja a bajt. Valóban. Ha jól belegondolunk, akkor a villanyszerelőt és a vízvezeték szerelőt egyszerre kell hívni. Ez pedig nem lesz egyszerű. Még ha találunk is vízszerelőt és villanyszerelőt is, aligha érnek rá ugyanabban az időpontban.

Ha viszont ezt a számot tárcsázza, nem lesz ilyen gondja. (Gebe László +36 30 949 2052) Mi vízszereléssel és villanyszereléssel is foglalkozunk, nálunk evidencia, hogy a bojlerhez – akárcsak a többi háztartási berendezéshez – a legalkalmasabb szerelőt küldjük. Az ügyfél telefonhívásakor rendszerint olyan kérdéseket teszünk fel, hogy a válaszokból jól körvonalazható legyen az adott probléma. Ez persze nem mindig olyan egyszerű.

Mert az ügyfelek sajnos nem mindig őszinték. Pontosabban nem tárják fel teljes egészében az adott problémát.

Úgy vannak ezzel, mint amikor fogorvoshoz mennek a fájó foggal. Az orvos megkérdezi: mióta fáj az a fog? A beteg pedig azt mondja: tegnap kezdett fájni. Holott nem tegnap volt az, hanem már egy hete, amikor először belenyilallt a fájdalom a lyukas fogba. Csak valahogy jobb letagadni az előzményeket. Mert ha őszinték vagyunk, akkor megkérdezik: miért nem jött előbb?

A vízszerelő is megkérdezi az ügyféltől: mióta csöpög a villanybojler? Mire az ügyfél: tegnap kezdett csöpögni. Holott, ha az igazat mondta volna, akkor azt válaszolja: már hetek óta csöpög, de azt reméltem, rendbe jön. Ahogy a fogorvosnál: már egy hete fáj, de azt hittem, elmúlik.

A hibás bojler nagyon makacs. A hiba – vagy a hibák láncolata – nem fog elmúlni

A lyukas fog nagyon makacs, a fájdalom pedig nem fog elmúlni, sőt: egyre intenzívebb lesz. A fogorvos persze rögtön látni fogja, hogy nem előző nap kezdődött a fájdalom, úgyhogy kár is volt neki mást mondani.

A hibás bojler is nagyon makacs. A hiba – vagy a hibák láncolata – nem fog elmúlni. És fölösleges azt mondani a vízszerelőnek, hogy tegnap óta csöpög a tartály, hiszen ha megérkezik a helyszínre, rögtön látni fogja: ez a csöpögés nem tegnap kezdődött, hanem hetekkel korábban.

Ennyit az őszinteségről. Ha már itt tartunk, azért is érdemes pontosan feltárni a hibát már az első telefonhíváskor, mert egyáltalán nem mindegy, milyen szerszámokkal és pótalkatrészekkel indul a helyszínre a vízszerelő, illetve mennyi időre kalibrálja be a meghibásodott bojler javítását. Kis hiba, kis idő, nagy hiba, nagy idő.

Persze tudjuk, miért nem szoktak teljesen őszinték lenni az ügyfelek. Rendszerint attól tartanak, hogy félnek a mesterek a nagy hibáktól, nem akarnak sok időt eltölteni egy-egy helyen. Jobb, ha csak kis hibát mondunk, és ha majd itt lesz a szaki és látja, mi a feladat valójában, csak nem fog visszafordulni az ajtóból.

Sokan nem szeretnek szembesülni a baj valódi okával, tartva attól (is), hogy túl sokba kerül a bojler javítása

A villanybojler hibát tehát kár „szépíteni”. Jobb mindenről pontosan tájékoztatni a vízszerelőt. Persze sokan nem szeretnek szembesülni a baj valódi okával, tartva attól (is), hogy túl sokba kerül a bojler javítása. Attól pedig egyenesen félnek, ha utóbb, már a helyszínen az derül ki, hogy cserére szorul a vízmelegítő. Azaz: nem lehet megjavítani.

Meg lehetett volna, ha az ügyfél időben szól a kezdődő problémákról. Ugye a fogat is meg lehet menteni, ha még olyan kicsi a lyuk, hogy töméssel helyrehozható. Ám ha a problémával sokáig nem megyünk orvoshoz, a lyuk csak nő, végül pedig ki kell húzni a fogat.

Nem várja meg ön se, hogy így járjon a villanybojlerre. Ha csökken a meleg víz mennyisége, ha csöpög a tartály, azonnal telefonáljon!

Kis hiba, kis költség.

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a villanybojlere egy apró hiba miatt.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Villanybojler
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-03-11 09:06:39