logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Villanybojler vagy vízmelegítő


Gázos vízmelegítő helyett villanybojlert?

Előbb kérje ki a bojler szerelő tanácsát!

“Elegem van, a gázos vízmelegítő helyett villanybojlert szeretnék!”. Ezzel a mondattal hívott fel minket nemrég az egyik ügyfél. Azt mondta, őneki most azonnal bojler szerelő kell, nem küszködik tovább a régi vízmelegítővel. Ennyi, megunta... Nem volt egyszerű megnyugtatni az illetőt. De nagy nehezen aztán sikerült rábeszélnünk, hogy kezdje a történetet az elejéről, hátha tudunk segíteni, és nem kell egyből villanybojlert venni a régi gázos vízmelegítő helyett.

Gázos vízmelegítő helyett villanybojlert? - Fogadja meg a bojler szerelő tanácsait!

Szóval kezdjük az elején! Mi volt az alap probléma a vízmelegítővel? - tettük fel a kérdést. Leginkább az, hogy hol forró, hol jéghideg volt a víz, amit a fürdéshez, mosogatáshoz adott. De az még hagyján. Rendszeresen kellett vízkőteleníteni. Fél évente jött a gázszerelő, hozta a sósavat, és ott, helyben, a kádban kitisztította a vízkővel eltömődött egységeket. Ezt untuk meg. Pontosabban a vízmelegítő legutóbb pont karácsonykor mondta be az unalmast. Úgyhogy az ünnepek alatt gyakorlatilag nem volt melegvízünk - panaszolta az ügyfél. Megkérdeztük tőle, hogy miért pont villanybojlert szeretne a gáz vízmelegítő helyett? A válasz nem lepett meg minket - sokan mondanak hasonlót: így nem kell kibélelni a kéményt. Ez érthető érv, hiszen ha a régi vízmelegítő helyett szereltetünk fel egy újat, kötelező a kéményt is béleltetni. Ami több százezer forintos tétel. Ennyiért pedig már bőven vásárolható egy villanybojler. Ez kétségtelenül így van, de azért nem csak ez az egy lehetőségünk van, ha elegünk van a régi vízmelegítőből, és költséghatékony megoldást szeretnénk. És elkezdtünk szépen sorban válaszolgatni az ügyfél által a telefonban elmondottakra.
Villanybojler

Induljunk ki abból: attól még, hogy nem működik kifogástalanul a vízmelegítő, nem kell arról lemondanunk. Hiába ezer éves a készülék, attól még javítható. Legalábbis mi így vélekedünk. Mi csak a legvégső esetben mondjuk az ügyfélnek, hogy vásároljon újat. Az pedig, hogy más szerelő nem tudta úgy beállítania a vízmelegítőt, hogy az kifogástalanul működjön, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem is lehet megfelelően bekalibrálni. Mi szívesen tennénk egy próbát, mielőtt felszereltetné az új villanybojlert. Illetve a vízmelegítő javításhoz tartozik még: sajnos a vízkövesedés is összefügg azzal, hogy megfelelően van-e beállítva a készülék vagy sem. Ugyanis minél forróbb víz áramlik a vízmelegítőben, annál nagyobb az esély arra, hogy vízkő képződik. A vízkővel kapcsolatos gondokat pedig az se fogja megoldani, hogy villanybojlerre vált. Sőt. A bojler tartályban tárolt forró vízben talán még nagyobb az esély arra, hogy lerakódik a vízkő. Negyven éves bojler szerelő pályafutásunk során legalábbis ezt tapasztaltuk. Szóval még mindig nem biztos, hogy önnek új villanybojlerre lesz szüksége - mondtuk a telefonban. Meg aztán ott vannak még a szabályok is. Nem mindenhova lehet villanybojlert telepíteni. Egyrészt azért, mert a lakás áramköre nem bírja el azt a teljesítményt. Ha alulméretezett az áramkör, mondhatni tűzveszélyes a villanybojler használata. Másrészt különböző szabályok is vonatkoznak a villanybojler bekötésre. Szóval amíg a gázos vízmelegítő cseréjekor a kéményt kell bélelni, addig a bojlernél az áramkörre kell odafigyelni. Ezzel a dologgal ön hogyan áll? - tettük fel a kérdést a telefonban. Amire a válasz: nem is néztem eddig, hogy mekkora teljesítményű készülékeket bír el az elektromos hálózat. Hát, igen. Ezt a hibát sokan elkövetik. Sőt, egyesek akkor szembesülnek mindezzel, amikor már meg is rendelték az új bojlert.

Reméljük, ön nem járt így? - kérdeztük. A választ: sajnos már én is megvettem. Pontosabban még nem ért ide, de már megrendeltem a webáruházból. Ez tipikus példája a hirtelen felindulásból történő cselekedetnek. Nem szabad ezt tenni! No, de nincs minden veszve. Kimegyünk a címre és megnézzük, mit tehetünk. A bojler szerelő tapasztalatunkat bevetve mindent megteszünk, hogy ne legyen pénzkidobás az akció vége. Így is történt, két nap múlva megérkezett a bojler, és mi is kimentünk a címre. Szerencséje volt az ügyfélnek, egy korábbi lakásfelújítás során az áramköröket is felújították. Így a vízmelegítő helyett felszerelhettük villanybojlert. Ami igazából megoldotta az ügyfél gondját, de nem lett volna muszáj bojlert cserélni.

Nem lett volna muszáj lecserélni a régi vízmelegítőt villanybojlerre

A vízmelegítő leszerelésekor ugyanis láttuk, hogy annak csak a membránja ment tönkre, így gyakorlatilag egy párszáz forintos alkatrész cseréjével és a víz hőmérsékletének a beállításával megoldódhatott volna a probléma. Ami pedig a vízkőtelenítést illeti: erre időközönként oda kell figyelni az új készüléknél is. A karbantartást most se lehet megspórolni. Ahol meleg vízzel bánnak, ott mindig lesz vízkő is. Ha tehát úgy adódik, hogy vízkőtelenítésre lenne szükség, nyugodtan hívjon minket - mondtuk az ügyfélnek, mikor átadtuk a beüzemelt készüléket. Illetve felhívtuk arra is a figyelmét, hogy pár év után bizony előjöhetnek hibák ennél a berendezésnél is. Már ha nem áldoz a karbantartásra. Sokan hívnak fel minket is olyan problémával, hogy valamiért nem fűt a villanybojler, vagy csöpög belőle a víz. Esetleg az átlagosnál hamarabb elfogy vagy alig folyik abból a melegvíz. Ezek a hibák az esetek többségében a karbantartás hiányára vezethetők vissza. Ön ne essen ebbe a hibába, és időközönként vizsgáltassa át a készülékét!

Úgyhogy, ha még nem tette volna meg, mentse el a számunkat:

Gebe László +36 30 949 2052.Tegyen ön is így. Akár bojler szerelőt keres, akár a vízmelegítőjét javíttatná meg, mi segítünk. De nem csak a konkrét bojler bekötésben és a szerelésben. Tőlünk tanácsot is kérhet. Ne kövesse el azt a hibát, amit elkövetett a történetünk szereplője. Mielőtt felelőtlenül cselekedne és új készüléket venne, nézesse meg a régit, hátha még javítható az.

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a villanybojlere egy apró hiba miatt.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Villanybojler
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-03-18 10:11:02