logó Vízvezeték szerelő
Vízszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Villanybojler hőkorlátozó javítás


Ha a hőkorlátozó elromlik, cserélni kell

Mi történik akkor, ha tönkremegy a villanybojler hőkorlátozója?

A villanybojler hőkorlátozója az, ami megakadályozza a víz túlhevülését. Ha ez elromlik, mondhatni veszélyessé válhat a rendszer működése. Ilyenkor hívja a bojler szerelőt! A hőkorlátozó egyébként 110 Celsius foknál bekapcsol, és nem engedi tovább melegedni a vizet. Már amennyiben megfelelően működik. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, időközönként ellenőriztessük azt bojler szerelővel.
bojler

Amikor elromlik a villanybojler hőkorlátozója

Mi történik akkor, ha meghibásodik a villanybojler hőkorlátozója, hőkioldója? Nézzük, példaként mondjuk a Hajdú villanybojlereket!

Természetesen cseréli a bojler szerelő a meghibásodott hőkorlátozót. Amikor tartósan magas hőfokon használjuk a villanybojlert, esetleg elmulasztjuk annak vízkőtelenítését, előfordul, hogy a hőkioldó leold.

A Hajdú villanybojler esetében van lehetőség újra visszakapcsolni a berendezést. Az újabb gyártmányoknál szerelés nélkül elérhető a hőkioldó elektronikán a visszanyomó gomb. A régebbi villanybojlerek esetén viszont csak az alapról való leszerelés után férhetünk hozzá ehhez a visszakapcsoló gombhoz. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a hőkioldás minden esetben túlfűtés miatt a történik meg. Vagyis a villanybojler csak akkor kapcsolható vissza, ha lehűl a tartályban lévő forró víz. Vagy ha mi hűtjük le. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a meleg vizet kiengedjük a tartályból. Mindaddig folyassuk ki a vizet, amíg jelentősen nem csökken a hőmérséklet. Ha elérte a rendszer egy alacsonyabb hőfokot, a visszakapcsolással valószínűleg már nem lesz gond. Ugyanakkor tudatosítanunk kell, hogy nem véletlenül tiltott le a hőkioldó. Vagyis mielőbb meg kell találni a túlmelegedés okát. Ehhez vegyük igénybe bojler szerelő segítségét! Arra pedig ne is gondoljunk, hogy a villanybojlert hőkorlátozó nélkül, annak megkerülésével használjuk.
hőkorlátozó

Hogyan kerülhetjük el a hőkioldó meghibásodását?

Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük az alkatrész a meghibásodásának a lehetőségét, 2-3 évente ajánlott karbantartást végezni a villanybojleren. Természetesen bojler szerelő bevonásával.

Ilyenkor célszerű cserélni a víztérben lévő anódot. Ha ugyanis ez nem védi meg a készüléket a korróziótól, kilyukadhat az alap, és szivárogni kezdhet a víz. Ami önmagában még nem is tűnik olyan nagy bajnak. Viszont ha víz éri az elektronikát, az zárlatossá teheti a hőkorlátozót. Ez pedig mondanunk sem kell, hogy meghibásodáshoz vezet. Fontos információ, hogy a hőkorlátozó a magas páratartalmat sem kedveli túlzottan. Ezért lehetőleg ennek elhárítására is törekedjünk a fürdőszobában, amennyiben ott van felszerelve a bojlerünk.

Ha a hőkorlátozó elromlik, cserélni kell!

Amikor megsérül, beázik vagy a párásodás miatt lesz zárlatos a hőkorlátozó, cserére van szükség. És mivel elektromos berendezésről van szó, ezért magunk semmiképpen ne próbálkozzunk meg a szereléssel. Mindenképpen kérjük bojler szerelő közreműködését!

Amúgy maradva a Hajdú berendezéseknél: ezeknél a készülékeknél a hőfokszabályzó és az ehhez kapcsolódó alkatrészek is úgy vannak kialakítva, hogy hosszú időn át sem igényelnek különösebb karbantartást. Cseréjükre ritkán kerül sor. Ettől függetlenül jó elővigyázatosnak lenni.

Mitől hibásodik meg egy hőkorlátozó?

Leginkább attól, hogy csöpög a víz a bojlerből. A nedvesség pedig kárt tesz az elektronikában - erre már fent is utaltunk. Gyakori probléma továbbá az elektromos vezetékek leégése, szakadása. Illetve az is előfordul, hogy érintkezési hiba miatt túlmelegszik és leég. Ilyenkor nagyon nincs más választásunk, minthogy bojler szerelőt hívunk, és cseréljük a hibás vezetéket és a csatlakozót.

Mit tud tenni ön azért, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a hőfokszabályzó meghibásodásának az esélyét?

Leginkább azt teheti, hogy ügyel a karbantartás rendszerességére. Mit takar ez? Főként a víztérben lévő elhasználódott anód cseréjét és a bojeler vízkőtelenítését. A vízköves víztároló ugyanis rendkívül könnyen kilyukad, a csöpögő víz pedig könnyen okoz kárt az elektronikában, így a hőfokszabályzóban is. Fontos tehát, hogy bojler szerelővel legalább kétévente ellenőriztessük a készüléket.

Hogyan nem alakul ki kritikus mennyiségű vízkő a villanybojlerben?

A forró víz mindig képez vízkőt. Ezt a legtöbben tudják. Viszont arra mégsem gondolnak, hogy a bojlerben tárolt vizet alacsony hőfokon tartsák. Pedig ennek óriási jelentősége van. Figyeljünk arra, hogy a készülék hőfoka ne haladja meg az ajánlott értéket, 60 foknál ne legyen melegebb víz a tartályban. Ezen a hőfokon ugyanis jóval kisebb az esélye a vízkövesedésnek. Amennyiben erre nem ügyelünk, jóval hamarabb szükség lesz a bojler szerelőre, mint gondolnánk. Apróság, de nagyon sokat számít.

Javítható az elromlott hőfokszabályzó?

Fontos tudatosítani, hogy az elromlott hőfokszabályzó miatt még nem kell az egész bojlertől megválni, és újat venni. Ahogy arra már többször utaltunk, a hőfokszabályzót ki lehet cserélni. Viszont ez szakértelmet igénylő munka, így a cserének nem ajánlott házilag nekilátni. Ami szintén lényeges dolog, hogy amennyiben üzemzavart észlel a bojler működésében, ne halogassa a készülék javítását. Azonnal szóljon bojler szerelőnek.

Budapesten, Pest megyében akár nekünk is szólhat.

Összegezve a leírtakat: A villanybojler egyik legfontosabb alkatrésze a hőfokszabályzó. Ha ez elromlik, a készülékben tárolt víz túlmelegszik, az pedig komoly problémát okozhat. Egyebek mellett azt is, hogy a bojlerünk kilyukad. Ha ugyanis nem működik megfelelően a hőfokszabályzó, a kelleténél forróbb lesz a víz a tartályban. Ezáltal több vízkő képződik, így a bojler kilyukadásának az esélye is megnövekszik. Hogyan óvjuk meg a hőkorlátozót? Leginkább úgy, hogy időközönként szakértővel teljesen átnézetjük a készülékünket. Ha viszont minden igyekezetünk ellenére mégis meghibásodik, azonnal hívjunk a szerelőt. Budapesten, Pest megyében hívjon minket! Mi a javításban és a karbantartásban is segítünk önnek.

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Menjen biztosra, ne kockáztassa, hogy idő előtt tönkremenjen a villanybojlere egy apró hiba miatt.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Vízszerelés árajánlat

További hasznos információk: Bojler bekötés, villanybojler szerelés

hőkorlátozó
bojler
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-07-03 18:30:39